Szoptatás elméleti és gyakorlati kérdései III. konferencia

2011. Május 18. - 2011. Május 18.

Összefoglaló

Szoptatás elméleti és gyakorlati kérdései III.
2011. május 18.

A nagy érdeklődésre való tekintettel harmadaik alkalommal került megrendezésre a Szoptatás elméleti és gyakorlati kérdései című konferencia az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor termében.

A konferencián 208 fő vett részt, számos szakterületről: 16 orvos, 28 védőnő, 80 csecsemő- és gyermekápoló, 48 szülésznő, 5 diplomás ápoló, 19 ápoló, 1 intenzív terápiás szakápoló, 2 intenzív terápiás asszisztens, 2 asszisztens, 1 újszülött gondozó, 1 egészségnevelő, 1 főiskolai oktató, 4 IBCLC, az ország különböző területeiről. A nagyszámú érdeklődő egyértelműen mutatja a téma aktualitását, azt, hogy az anyákkal, gyermekeikkel foglalkozó szakemberek körében igény van erre a tudásra.

A konferencia ünnepélyes megnyitó beszédét Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos asszony, Dr. Pusztai Zsófia a WHO képviselője és Dr. Mramurácz Éva, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató helyettes asszonya tartotta. A megnyitó után Dr. Németh Tünde, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság titkára a várandósok felkészítése a szoptatásra című előadásával folytatta a konferenciát. Ezt követően Dr. Varga Katalin az oxitocin pszichoemotiv hatásairól, Gitidiszné Gyetván Krisztina az újszülött kompetenciáiról és a Bababarát ellátásról beszélt. Dr. Várady Erzsébet három témában is tartott előadást: A szoptatás indításáról a szülészeti osztályon a gyermekorvos szemével, a csökkent és a fokozott izomtónusú csecsemők szoptatásának speciális szempontjairól, és a szoptatott csecsemő fejlődéséről. Dr. Sarlai Katalin a mastitis és szoptatás témakörét járta körül.
Az ebédszünetben a résztvevők számára szendvicsebédet biztosítottunk, teával, kávéval, pogácsával. Az ebédidő oldott hangulatban telt, és lehetőséget biztosított a résztvevők számára az ismerkedésre, a beszélgetésre.
A konferenciáról nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, mind az előadások színvonaláról, mind a téma fontosságának megítélésének körében.

Két éven belül három konferencia került megrendezésre ebben a témában, s ezzel együtt a jelentkezők létszáma maximális volt. Bízunk benne, hogy a szakemberek körében ez egy trendet is tükröz, mely a 6 hónapos korig történő szoptatás elterjedéséhez vezet hazánkban.

Kapcsolódó fájlok:
szoptatas_program.pdf A konferencia programja