Rólunk írták

Weborvos

Környezetvédelem: nem lehet elég korán kezdeni

A kisgyermekek is játszi könnyedséggel sajátíthatják el a fenntartható életmód gyakorlatát.

Idén tavasszal indult útjára az az országos kampány, melynek során a védőnők és a média erejének segítségével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) munkatársai, az „Országos kampány a fenntartható életmódért a családok és lakosok körében" elnevezésű uniós projekt keretein belül. Ehhez kapcsolódóan egy olyan ÖKO-portált alakítanak ki, ahol a kampány eseményei mellett a fiatalok játékos formában sajátíthatják el a környezetvédelem fortélyait. A kisebbeket Futurobi kalauzolja a jövő megmentésében, a Facebook felhasználókat pedig folyamatosan frissülő játékkal és nyereményekkel várja az Öko-kaland. A nyár folyamán a kampányt ismert gyermekrendezvényeken, valamint kedvelt zenei fesztiválokon népszerűsítik tovább - jelentették be a minap a program irányítói.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kulcsszerepet játszik a környezettudatos életmód terén, hiszen tevékenységükből eredően a jövő generációja számára egy olyan komplex programot alakítottak ki, melynek során már a kisgyermekek is játszi könnyedséggel sajátíthatják el a fenntartható életmód gyakorlatát. A program az Európai Unió támogatásával, 162 millió forintból valósul meg. Dr. Mramurácz Éva, az OGYEI főigazgató helyettese elmondta, hogy a szemléletformáló kampányok, programok évek óta közel állnak az Intézet tevékenységéhez. Mint mondta a környezettudatos életmódra nevelés is olyan, mint a jó ízlésre való nevelés, melyet nem lehet elég korán kezdeni. Az OGYEI a védőnőkön keresztül a kisgyermekes családok részére készített lakossági szóróanyagokkal segíti ezt a munkát. Az édesanyák, leendő édesanyák szerepe azért is kiemelkedő, mert a gyermekek egészsége és a környezettudatos életmód szorosan összekapcsolódik.

Mint ahogy ezer szálon kapcsolódik egymáshoz a társadalom, a gazdaság és a környezetvédelem is, hiszen a felgyorsult életmód és a túlzott fogyasztás jelentős környezeti terheket jelentenek – tette hozzá Cselószki Tamás környezetvédelmi szakember, az E Misszió Egyesület képviseletében. Ebből eredően olyan szakmai tartalmak segítségével támogatják az OGYEI munkáját, melyek során könnyen áttekinthető, érthető, a hétköznapi életben jól alkalmazható praktikákkal, információkkal hívják fel a lakosság figyelmét, miként tehetnek ők is nap mint nap, a környezetért. A pályázat keretében létrehozott ÖKO–portálon ezek a szakmai tartalmak bővebben is elérhetők. A szakember előadásából kiderült, hogy a szakmai anyagokkal négy kiemelt területet érintenek, ezek az energiafelhasználás, a háztartások vegyszerhasználata, az élelmiszerfogyasztási szokások, valamint az úgynevezett „eldobó társadalom" legnagyobb problémája, a hulladékgazdálkodás és a hulladékmennyiség minimalizálása.

A program során már nagy sikerrel lezajlott a védőnők országos képzése, melyet követ és támogat a lakosság számára készített nagyszabású kampány. Óriásplakátok, kiadványok és egyéb kommunikációs csatornák, valamint TV és rádió spotok hirdetik a projekt kiemelt üzeneteit, hogyan használj kevesebb vizet, vegyszert és energiát, segíts abban, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. A kampány arca Keleti Andrea táncművész, aki gyermekeivel együtt segít a fenntartható életmód népszerűsítésében, mondta Toma Andrea, projektmenedzser. Majd hozzátette, hogy az OGYEI a nyár folyamán népszerű gyermek- és zeneifesztiválokon is részt vesz, elsőként a Gyermekszigeten. Az első rendezvényt a nyár folyamán olyan családoknak szóló események követik, mint a Győrkőcfesztivál Győrben, a Kapolcs fesztivál, az Ördögkatlan fesztivál és a nyíregyházi Vidor Fesztivál. A kamasz és fiatal felnőtt korosztály figyelmét a számukra készített Öko-kaland Facebook alapú játékon keresztül tereljük a fenntartható életmód felé. A játékot a fiatalok körében népszerű VOLT és SZIN fesztiválokon mutatjuk be. A rendezvény-sátrakban lehetőség van kipróbálni a játékokat tabletten és terminálokon, valamint vicces fotók, selfie-k készülhetnek a kampány másik népszerű figurájával, a napelemes tücsökkel, a „Pózolj a tücsökkel" kampány keretein belül.

A már említett ÖKO-portálon naprakész és praktikus információk érhetők el a védőnők és a családok számára, szakmai tartalmak, kézikönyvek, illetve letölthető előadások, továbbá egy címszavas keresőmodullal ellátott ÖKO-Enciklopédia segítségével. A fiatal generáció tagjai könnyen érthető, játékos formában tájékozódhatnak a környezetvédelemről. A portálon a „Futurobi és a mélység őrei" című interaktív képregényén keresztül ügyességi és logikai játékok során tapasztalhatják meg elsősorban a 12 éven aluli gyermekek, miként lehetnek a Föld barátai. A nagyobbak az ÖKO-kaland Facebook oldalon gazdagodhatnak számos öko-okossággal és akár még egy izgalmas kvízjáték, fotópályázat és nyilvános vita részesei is lehetnek. A verseny 8 héten át zajlik, amelyen egyéni vagy akár iskolai szinten is részt vehetnek az érdeklődők - tájékoztatott Fekete Zsombor játéktervező.

MTI

A védőnők viszik majd a zöld zászlót

A védőnők segítségével népszerűsíti a környezettudatosságot, a fenntartható életmódot csütörtökön indított kampányában az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI).

Klujber Valéria, a program szakmai vezetője szerint azért a védőnőkre építik a kampányt, mert ők az egészségügyben fontos szerepet játszanak a megelőzésben, s hitelesen tudják közvetítetni a kampány üzeneteit. Kiemelte: nem kiadással, hanem spórolással járó tanácsokat adnak. Ezek között a kevesebb víz-, energiafogyasztás fontosságára és a vegyszerhasználat veszélyeire hívják fel a figyelmet, továbbá arra, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.

Az Európai Unió támogatásával, 162 millió forintból megvalósuló projekt keretében 3000 területi és iskolai védőnő vehet majd részt oktatáson, és az üzeneteket, kiadványokat több ezer családhoz, általános és középiskoláshoz juttatják majd el szeptemberig.

A nyáron médiakampány is indul televíziós és rádiós hirdetések, óriásplakátok készülnek, s ehhez kapcsolódva lakossági rendezvényeket szerveznek. A 8-14 éves korosztály számára pedig internetes játékot terveznek, a környezettudatos szemléletet, magatartást igénylő feladatokkal. Ezek mellett egy ökoportál elnevezésű weboldalra (okoportal.hu) mind a védőnők, mind a lakosság számára hasznos környezettudatos információkat töltenek majd fel.

MTI

Száz kérdés az egészségről

Elkészültek az iskolások egészségmagatartását feltáró kérdőívek, amelyeket márciusban 340 magyar tanintézetben töltetnek ki 6000 diákkal.

A 43 ország közreműködésével készülő, HBSC (Helth Behaviour in School-Aged Children) nevű felmérés négy évenként ismétlődik, és összesen 200 ezer európai és észak-amerikai, 11 és 15 év közötti iskolás gyerek adatait gyűjti össze a norvégiai Bergenben felállított adatbankban. Az adatokat a WHO-val együttműködve értékelik ki - mondta a felmérést Magyarországon irányító Országos Gyermekegészségügyi Intézet osztályvezetője, Németh Ágnes az MTI-nek.   

Legutóbb 2010-ben készült hasonló felmérés, amelyből kiderült például, hogy a magyar fiatalok az iskolai feladatokat kevésbé érzik megterhelőnek, mint más országok hasonló korosztálya. Mégis sok gyerek panaszkodik gyakori fáradságra, ami valószínűleg az indokoltnál kevesebb alvásra vezethető vissza. A fáradékonyság okainak pontos kiderítésére a mostani felmérés adhatja majd meg a választ, mert a kérdések e témakört alaposan körbejárják - tette hozzá.

A 100, illetve az alsó tagozatosoknál 70 kérdésből álló kérdőív a táplálkozás, a fizikai aktivitás, az egészségre rizikót jelentő szokások - drogozás, dohányzás, alkoholfogyasztás -, a krónikus betegségek előfordulása, a családszerkezet, valamint a szubjektív jóllét főbb témaköreiben keresi a válaszokat. 

A kérdések közé több új téma is bekerült, így például az internet terjedése nyomán átalakuló kommunikációs szokások, az sms-ezés, csetelés hatása a kapcsolatok alakulására. Ugyancsak új kérdés irányul a dizájner drogok használatára, ismeretére is.

A gyerekek önkéntesen vesznek részt a vizsgálatban. A kérdőíveket mindenhol külön osztályteremben, pedagógusok kizárásával osztják ki, és a névtelenség garantálására a kérdezőbiztosok azokat zárt borítékban gyűjtik össze. Az adatokat a következő év második felére dolgozzák fel, elemzik.

MTI

Az érzelmi bántalmazás is bántalmazás

Szembesülnünk kell azzal, hogy a családokon belül milyen bűncselekmények történnek.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint Magyarországon is "lesz majd egy fájdalmas pont", amikor szembesülnünk kell azzal, hogy családokon belül milyen bűncselekmények történnek.

A miniszterelnök-helyettes pénteken az M1 Az Este című műsorában úgy fogalmazott: nagyon nagy a látencia a családon belüli erőszak tekintetében, sok olyan bűncselekmény van, amit nem jelentenek fel a rendőrségen, mert családon belül szégyellik, "nem merik, úgy gondolják, hogy nem illik".

Utalt arra, hogy szombaton a budapesti Millenáris Parkban tartanak egy családi napot, ahol felhívják a figyelmet arra, hogy senkinek a gyermeke nem mentes az erőszak fenyegetésétől.

Navracsics Tibor azt mondta: a gyermekbarát igazságszolgáltatás az áldoztavédelem speciális területe, a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb sikere pedig az áldozatvédelmi csomag, valamint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos uniós jogszabály elfogadása volt.

Beszélt arról is, hogy az áldozatok legsérülékenyebb csoportja a gyermekek, akik akár egész életükben magukban hordozhatják "ezt a szörnyű élményt". Hozzátette: ezidáig úgy tűnt, hogy a hatóságok még jobban elmélyítik ezt a traumát, mert a gyerekeknek a nyomozati és a tárgyalási szakban is legalább egyszer fel kell idézniük a hatóságok, idegen emberek előtt bántalmazásuk körülményeit.

Megemlítette, 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve, amelynek célja, hogy az eljárási szabályok módosításával, a gyermekbarát meghallgató szobák technikai felszereltségével barátságos környezetben, eljátszva rögzítsék a gyermekek vallomásait.

Beszámolt arról is, hogy életre hívtak egy gyermekbarát jogi munkacsoportot is, melynek tagjai megállapították, hogy a szabályozási környezetet is változtatni kell. Kezdeményezésükkel azt is szeretnék elérni, hogy az egész társadalom gyermekbaráttá váljon - jegyezte meg.

Scheiber Dóra gyermekorvos, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa a műsorban annak fontosságáról beszélt, hogy ne csak a fizikai, hanem az érzelmi bántalmazásokkal is foglalkozzanak, ezért "meg kell találni a beavatkozási pontokat" akkor is, amikor a gyerekeket nem bántalmazzák, csak elhanyagolják. Rámutatott: fontos a szoros együttműködés az igazságszolgáltatási, az egészségügyi és az oktatási intézményekkel, valamint a szociális szférában dolgozó szakemberekkel.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekbarát meghallgató szobákra a rendőrségi épületeken kívül szükség van az igazságszolgáltatás folyamatában résztvevő valamennyi intézményben. Kiemelte, a hét éves kor alatti gyermekekre külön kiemelt projektet indítanak, amitől azt várják, hogy csökkenteni fogja a gyerekbántalmazást. Megemlítette, az esetek mindössze 20 százalékában idegenek a gyermekek bántalmazói, a többi sérelmet a gyermekekkel szemben a velük bizalmi viszonyban álló emberek követik el.

MTI

Ombudsman: a kórházban ápolt gyermek után is járjon táppénz!
Indokolt lehet az ezzel kapcsolatos egészségbiztosítási jogszabályok módosítása.

Az alapvető jogok biztosa szerint a kórházban ápolt gyermek után is járnia kellene a gyermekápolási táppénznek, illetve amennyiben szükséges és társadalmi igény van rá, indokolt lehet az ezzel kapcsolatos egészségbiztosítási jogszabályok módosítása is. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a gyermek kórházi ápolásának idejére a szülő nem jogosult gyermekápolási táppénzre.

Azok a szülők, akik a gyermekük mellett maradnak a kórházban, jogellenes megoldást találtak: a háziorvosuk saját betegségükre hivatkozva, vagy másik gyermekük jogán írja ki őket táppénzre annak érdekében, hogy ez az időszak a lehető legkevesebb jövedelem-kieséssel járjon, és ne kockáztassák munkahelyüket.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet igazgatója hívta fel erre a helyzetre Szabó Máté ombudsman figyelmét. Az alapvető jogok biztosa pedig megállapította, hogy mindez ellentétben áll a jogbiztonság követelményével - olvasható a közleményben. Szabó Máté rámutatott: a tartósan beteg, és tartósan, vagy időszakosan visszatérően kórházi ellátásra szoruló gyermekek szüleinek korlátozottak, illetve végesek a lehetőségei, hiszen ők hosszabb időre csak a munkahelyük és a család anyagi biztonságának kockáztatásával, vagy táppénzcsalással tudnak a gyermek mellett maradni.

Mint írták: az ombudsman a táppénz bevezetésével kapcsolatban szakmai szervezetek és a szakminisztérium véleményét kérte. Szabó Máté egyetértett a minisztériumnak azzal az érvelésével, amely szerint a folyamatos szülői kapcsolattartásból nem következik olyan állami kötelezettség, amely a szülő számára a gyermek kórházi ellátásának idejére is – benntartózkodása esetén – lehetőséget teremtene táppénz igénylésére.

A biztos azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben erre társadalmi igény van, és rendelkezésére áll a szükséges forrás, indokolt lehet az egészségbiztosítási jogszabályok módosítása és a szülők számára kedvezőbb szabályozás is.

2012-06-06

Kétszázezer magyar gyerek veszélyben, és a számuk nő

Forrás: http://nol.hu/belfold/ketszazezer_gyerek_veszelyben

2012.05.24 10:57

"– Egy 11 éves fiút a lakáson újraélesztettek, kórházba szállítottak, ahol súlyos oxigénhiányos állapot miatt meghalt. Ezek a tények, minden más, amit mondok, szubjektív vélemény, feltételezés – kezdte Kassai Tamás, az Országos Baleseti Sebészet osztályvezető főorvosa a Lyukak a védőhálón című, gyermekbántalmazással foglalkozó konferencián.

Elmondta, hogy a fiúnak korábban több sérülése volt, pszichiátriai kezelés alatt állt és gyógyszert szedett. Édesanyja öngyilkos lett, apja új élettársával sorozatos konfliktusai voltak. Halála napján a fiú szemtelen volt az élettárssal, mire apja fakanállal és nadrágszíjjal verni kezdte. Összesen 45 ütésről számolt be, első fokon öt évre ítélték, mert nem akarta megölni, csak nevelni a gyereket, ami abból is látszik, hogy a fenekére ütött.

– Én láttam a még életben lévő fiút, és le is fotóztam. Hogy ez jogszerű volt-e, nem tudom. A kórházban szokás fényképekkel dokumentálni a sérüléseket, de a bántalmazó apától nem kaptunk engedélyt – mondta Kassai Tamás. Szerinte a képeken látszik, hogy nemcsak a fiú fenekét ütötték, hanem a fejétől a bokájáig mindenhol. Az is látszik, hogy korábban is megverték. – Addig ütötték, amíg mozgott, amikor eszméletlenné vált, akkor késlekedtek a segítségnyújtással – fejezte be.

Kassai Tamás éppen ezért azt kéri, hogy bántalmazásnál vagy annak gyanújánál ne lehetőség, hanem kötelesség legyen fényképeket készíteni, melyek később bizonyítékok lehetnek, segíthetnek a bíróságnak a tények megismerésében. (Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet már jelezte a minisztériumok felé, hogy egyértelműsíteni kellene a fotódokumentációra vonatkozó szabályokat, mert jelenleg dokumentálni kötelező, de nem egyértelmű, hogy hogyan.)

Antal Klára, a Heim Pál Kórház védőnője egy bántalmazott csecsemő történetét osztotta meg, ahol az anya évekkel ezelőtt került gyanúba, de akkor nem sikerült kideríteni, hogy mi történt. Hat évvel később újra szült, a védőnő azonban többszöri keresés ellenére sem találta a családot. Amikor megtalálták őket, a csecsemő nagyon súlyos állapotban volt, törött lábbal, karral, koponyával, májrepedéssel, tüdővérzéssel. A sérülések különböző időpontokban történtek.

Több ezer megvert gyerek

– A hazai gyerekek tíz százaléka, több mint kétszázezren veszélyeztetettek, a tavalyi adatok sajnos még emelkedést is mutatnak – mondta Kovács Zsuzsanna, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa. Hozzátette, hogy jelentős területi egyenlőtlenségek vannak, a legrosszabb a kelet- és észak-magyarországi helyzet. Összességében több ezer bántalmazott, több tízezer elhanyagolt gyerek él az országban, évente körülbelül harmincan belehalnak a verésbe vagy az elhanyagolásba. Kiemelte, hogy 2010-ben ötven fiatalkorú lett öngyilkos, a kísérletek száma pedig ennek tízszerese, amelynek hátterében szintén sokszor a bántalmazás, elhanyagolás áll. Az OECD országok közül Magyarország a negyedik legrosszabb helyen áll a bántalmazás miatt meghalt gyerekek arányát tekintve. Legkevésbé az idegenektől kell félteni a gyerekeket, mert ismeretlen tettes bántja őket a legritkábban.

Emlékeztetett, hogy 2009-ben ombudsmani vizsgálat készült, amely megállapította, hogy az úgynevezett jelentési kötelezettségüket (ha gyerekbántalmazásra, elhanyagolásra gyanakszanak, akkor jelezzék az érintett hatóságoknak) az óvodák, nevelési tanácsadók 50 százalékban, a rendőrség 13 százalékban, míg az orvosok csak 0,2 százalékban teljesítették. Az intézet ezért, hogy ne legyen ennyi lyuk a védőhálón, kidolgozott egy módszertaniajánlás-tervezetet, amely részletesen leírja, hogy milyen utat kell bejárni, ha valaki ezzel a jelenséggel találkozik, mikor kell gyanakodni, közbelépni.

Krízisben lévő anyák, elhagyott gyerekek

Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának munkatársa elmondta, hogy szintén ebbe a körbe tartozik a csecsemők, kisgyerekek elhagyása. Azt kutatták két éven át tíz európai országban, köztük Magyarországon is, hogy milyen körülmények között hagyják el a szülők az újszülötteket, kisgyerekeket, és mi történik velük ezt követően. A gyerekek legnagyobb részét a kórházakban hagyják, ezért a szakember szerint az a kérdés, hogy felismerik-e időben a krízishelyzetben lévő terhes nőket, észreveszik-e, hogy mire készülnek. Ez a kutatás szerint főleg Közép- és Kelet-Európában okoz gondot, nem figyelnek fel az érintett nőkre, és nincs olyan szolgáltatáscsomag, amely segítené, hogy mégis hazavigyék a gyereket vagy méltósággal mondjanak le róla. Magyarországon évente több tucat gyerek úgy marad kórházi osztályokon, hogy az anya utáni "hajtóvadászat" lesz a kulcskérdés, hiszen amíg nem mond le a gyerekről, az nem adható örökbe.

Ami a kórházak elé kitett inkubátorokat illeti, az ENSZ szerint ez gyerek- és nőellenes. (Eddig Magyarországon több mint negyven gyereket hagytak inkubátorokban.) Herczog Mária elmondta, hogy egy német kutatás megállapította, hogy nincs összefüggés az inkubátorprogram és a csecsemőgyilkosságok száma között, mert a leginkább érintett, általában kis településeken élő, iskolázatlan nők nem is tudnak erről. – Ennek az az üzenete, hogy nem érdekel minket a krízisben lévő anya, csak hagyja ott a gyereket, az inkubátorba tett gyerek ugyanis örökbe adható, a kórházban hagyott nem, ami jogi aggályokat is felvet – magyarázta.

Szerinte abban sem lehetünk biztosak, hogy az anyák hagyják az inkubátorokban a gyerekeket, ahogy abban sem, hogy más családtag nem nevelné fel, ha lenne rá módja. A portások elmondása szerint ugyanis a gyerekek nagy részét férfiak teszik az inkubátorba. Herczog Mária szerint ez is bizonyítja, hogy a program nő- és családellenes, helyette inkább a megelőző intézkedésekre kellene helyezni a hangsúlyt. – Ahol nincs ilyen lehetőség, például Angliában, ott nagyon kevés az elhagyott gyerek – hangsúlyozta. "

„Lyukak a védőhálón” – A gyermekbántalmazás megelőzhető!

Forrás: http://www.orientpress.hu/99396

2012.05.24 10:56

"2012 a „Gyermekbarát Igazságszolgáltatás” éve. Ennek jegyében szervezték meg azt a szakmai tanácskozást, melynek célja a szakmák közötti párbeszéd és az összehangolt cselekvés erősítése. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendőrtiszti Karával közös szervezésben szerdán tartott szakmai konszenzus konferenciát Budapesten.

A találkozó résztvevői elsősorban a szakmai irányítást végző vezetők voltak. A jelzőrendszer tagjai közül az orvos szakma, a védőnői rendszer, a szociális ellátórendszer, a rendőri vezetés, az igazságügy, valamint számos civil szervezet képviseltette magát.

„Fontos, hogy közös nyelven beszéljünk és mind a szakmán belül, mind a társszakmákkal együttműködve szembe tudjunk nézni a problémás helyzetekkel és megpróbáljunk olyan megoldásokat találni, amelyek előre viszik a gyermekvédelem ügyét” – hangzott el a konferencián. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) több társzakma szakértőinek bevonásával és segítségével az elmúlt évben indította útjára a www.gyermekbantalmazas.hu honlapot, amely az első ilyen jellegű internetes oldal hazánkban. A szakmai párbeszéd erősítése mellett szól az munka is, mellyel az OGYEI előkészítette új szakmai ajánlását. Ez a gyermekbántalmazás és az elhanyagolás megelőzését, felismerését és kezelését hivatott segíteni. Jelenleg a szakmai anyag végső egyeztetése folyik.

A jelzőrendszeri tagok munkája mellett kiemelten fontos a sajtó szerepe is, hiszen rendkívül érzékeny témáról van szó. A híradásokban megjelenő megfelelő hangvételű és megközelítésű tudósítások, írások nagyon sokat tudnak segíteni a közvélemény formálásában egy-egy eset korrekt, többoldalú, árnyalt bemutatásával.
OrientPress Hírügynökség "

http://www.kormany.hu

Ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság
2012. március 29. 16:16
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság 2012. március 29-én. A bizottsági ülésen első olvasatban megtárgyalták a 2011-es évre előirányzott feladataik és a stratégiában lévő beavatkozási területekre irányuló intézkedések értékelését.
A „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia célja, hogy egy generáció alatt jelentősen csökkentse a gyermekek és családjaik szegénységének arányát, felszámolja a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáit, átalakítsa azokat a mechanizmusokat és intézményeket, amelyek ma újratermelik a szegénységet és a szociális kizáródást.

A Bizottság megtárgyalta a stratégiához kapcsolódóan benyújtott éves jelentést, mely a következő szakterületeket érintő intézkedésekre terjed ki: 1) foglalkoztatás, munkaerő-piaci helyzet javítása; 2) a gyermekes családok anyagi helyzetének javítását szolgáló ellátások fejlesztése; 3) lakhatás; 4) képességek kibontakoztatását, a sikeres iskolai pályafutást segítő intézmények és szolgáltatások, szegregáció megszüntetése; 5) gyermekes családokat célzó személyes szolgáltatások és szakellátások fejlesztése; 6) az egészségesebb gyermekkor biztosítása.

Az elfogadásra előkészítendő végleges jelentés az ülésen elhangzott észrevételeket beépítve különböző beavatkozási területek mentén összegezi majd azon intézkedéseket, amelyek a gyermekszegénység elleni küzdelmet szolgálták. A bizottság civil, valamint kormányzati tagjai kiemelték, hogy a foglalkoztatás az egyik leghangsúlyosabb elem a szegénység mérséklésében. Cél hogy ne elsősorban segélyt, hanem munkát adjon a tartósan munkanélkülieknek. Nagy jelentőségű fejleményként értékelték, hogy 2011-ben megalakult a Gyermekbiztonsági Tanács, melynek munkáját az Országos Gyermekegészségügyi Intézet koordinálja. Szintén jelentősége van annak, hogy az elmúlt évben létre jött a témával foglalkozó első magyar nyelvű honlap, a www.gyermekbantalmazas.hu.

A Bizottság által megtárgyalt jelentéstervezetből kiderül: a 18 éven aluliak száma 2011. január 1-én 1.797.955 volt, arányuk az össznépességen belül 18,0 százalék. A szegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekek segítése csak a szülők bevonásával együtt lehet sikeres. A hátrányos helyzetű családok gondozásában, a gyermekeket veszélyeztető helyzetek kialakulásának megelőzésében, megszüntetésében így az ágazatközi együttműködésnek kitüntetett szerepe van, ami határozott kormányzati koordinációt igényel.

A problémák egységes kezelését a szegénység szempontjából érintett fő célcsoportok közti jelentős átfedés indokolja, hiszen a mintegy 750 ezer fősre becsülhető roma népességen belül körülbelül 500-600 ezerre tehető a mélyszegénységben élők száma, és a szegénységi küszöb alatt 400 ezer gyermek él, akiknek legalább fele roma származású.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának koordinációjában az uniós roma keretrendszer céljaihoz illeszkedő Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia elkészítésének fő célja az volt, hogy integrálja, kiegészítse, és egységes célrendszerben kezelje a szegénység szempontjából meghatározó speciális problématerületi – a gyermekszegénységet, romaügyet, hátrányos helyzetű térségeket érintő – stratégiákat, és előmozdítsa a szükséges ágazatközi megközelítések hatékonyabb érvényesülését.

Ezzel összefüggésben a problématerületi stratégiák integrálásának igényéből fakadóan a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát, valamint végrehajtásának 2012-2014. évekre előirányzott kormányzati intézkedési tervéről szóló 1430/2011 (XI. 30.) Korm. határozat összehangoltan beépítette a Kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásba a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia és a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) Stratégiai Tervének megközelítését és céljait, továbbá egy egységes cselekvési tervben kezeli a szegénység szempontjából meghatározó speciális problématerületeket – a gyermekszegénységet, romaügyet, és hátrányos helyzetű térségeket.

Az Értékelő Bizottság ülése a koragyermekkori intervencióra irányuló Biztos Kezdet Gyerekházakkal kapcsolatos kerekasztallal zárult. A résztvevők áttekintették a gyerekházak eddigi eredményeit, és javaslatokat fogalmaztak meg a hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik szempontjából kulcsfontosságú szolgáltatás hosszú távú fenntarthatóságára.

A gyermekszegénység elleni küzdelem további intézkedéseket igényel, melyekre konkrét feladatokat határoz meg a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia

Amit jobb, ha egy nő nem hagy ki a gyerekvállalás előtt

Tévhit, hogy a várandósság alatt a hormonok védőhatásának köszönhetően nem alakulhat ki depresszió. A szülést követő napokban a magyar nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, 15 százaléknál pedig a levertség depresszióvá alakul át. Tudatos családtervezéssel, táplálkozással a depresszió kivédhető lehetne.

Változik a tudomány álláspontja a terhességi, illetve a szülés utáni depresszióval kapcsolatban. "Egykor úgy vélték, a terhesség boldog időszak egy nő életében, a hormonok megvédik a depressziótól. Ma azonban már tudjuk, hogy depressziós epizódok a várandósság alatt is kialakulhatnak" - mondja dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet pszichiátere, családtervezési programjának vezetője.

"A depresszióra való hajlam örökölhető. De az, hogy a betegség valóban meg is jelenik-e, a környezeti tényezők függvénye. Olyan ez, mint a háromnegyedéig telt pohár: ennyit jelentenek a gének a betegség kialakulásában, az viszont, hogy a pohárból a víz kicsordul-e, az a környezeti, életviteli, kapcsolati tényezők függvénye" - mondja a pszichiáter. Ezért a várandósság alatti és a szülést követő hangulatingadozás, illetve depresszió elkerülésére már a fogantatás előtt meg kell kezdeni a felkészülést.

Kezelni kell a menstruáció előtti tüneteket

"Ha valaki rendszeresen szenved premenstruációs tünetektől (PMS) - mellfeszüléstől, túlérzékenységtől, dühkitörésektől, sírósságtól, az édes íz fokozott kívánásától -, annak a szülés utáni depresszióra 5-6-szor nagyobb a kockázata, mint akinek nincsenek ilyen tünetei menzesz előtt" - mondja az OGYEI családtervezési programjának vezetője.

"A premenstruációs szindrómát tudjuk szűrni, így a terhességre való felkészülésnek része ennek a kórképnek a kezelése" - mondja a szakember. A PMS-tünetek enyhítésében segít a magnézium, amely az enyhébb depressziót akár meg is szüntetni, valamint ajánlott az omega-3 zsírsavak napi fogyasztása, ezek elsősorban halakban, lenolajban, olajos magvakban fordulnak elő. A hangulatingadozás kezelésére, a szorongás oldására érdemes még a fogantatás előtt elsajátítani valamilyen relaxációs technikát is.

A legveszélyeztetettebb csoportok

A szülés utáni depresszió kockázata a következő nőknél a legmagasabb:

- akik maximalisták, folyamatosan tökéletességre törekednek.
- akik régóta, nagyon vágytak gyermekre.
- akiknek már volt a terhesség előtt is depressziós epizódjuk.
- akiknek a terhesség alatt is voltak komoly szorongásaik, depressziós epizódjaik.
- akiknek már volt szülés utáni depressziójuk.
- akiknek házassága konfliktusokkal terhelt, nem alakult ki a "mi családunk" tudata.

 A sajtok is segítenek a várandósság alatti depresszió enyhítésében

A terhesség alatti depressziós epizódok egyrészt növelik a vetélés, a koraszülés kockázatát, másrészt az ettől szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a szülés után is depresszió.

A várandósság alatti depresszióhoz hozzájárul, ha a párkapcsolatban sok a konfliktus, instabil, ha nem alakul ki a "mi" tudat, amelynek a gyermek világra jötte után a "mi hármasunk" tudattá kell alakulnia. "Ugandai primitív törzsek például külön kórként kezelik a várandós nőnek azt az érzelmi állapotát, amely akkor alakul ki, ha a férjnek a terhesség alatt más nővel volt szexuális kapcsolata" - mondja dr. Erős Erika.

A terhesség alatti depresszió kivédésében egyes élelmiszerek is segítenek. Ilyenek többek között a már említett omega-3 zsírsavak, amelyek a második-harmadik trimeszterben a magzati idegrendszer fejlődésében is fontos szerepet játszanak. "Korábban a kismamáknak a vasat és a folsavat elsősorban a magzati nyitott gerinc megakadályozására ajánlották, ma már tudjuk, hogy a depresszió kivédésében is segítenek" - mondja a szakember. Ugyancsak fontos a fehérjebevitel (húsból, tejtermékekből), a kalciumbevitel (leginkább tejtermékekből), a sajtok pedig azért is ajánlottak, mert a bennük található triptofán a boldogsághormonként is nevezett szerotonin előanyaga. Figyelembe kell azonban venni, hogy a sajtok az arra hajlamosoknál növelhetik a migrén gyakoriságát.

A várandósság alatti depresszió kockázatát csökkenti továbbá az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott bioritmus: a kutatások szerint például a reggeli fénynek szintén depressziómegelőző hatása van. "Nem kell óvakodni a mozgástól sem, általában csak a rázkódással járó lovaglást és a küzdősportokat nem ajánljuk az egészséges kismamáknak. Tökéletes mozgásforma a séta is: napi 40 perc séta bizonyítottan enyhíti a szorongást, a depressziót, és ehhez igazán nem kell más, csak két láb" - mondja dr. Erős Erika.

"Ha az anya a terhesség alatt depressziós, sokat szorong, a csecsemő is hajlamosabb lehet a szorongásra, depresszióra, ezért nagyon fontos, hogy a tünetek észlelése után a kismama kérjen segítséget" - mondja az OGYEI pszichiátere.

A szülés utáni napokban a nők 70-80 százaléka érez szomorúságot

A csecsemő világra jötte utáni első tíz napban a nők 70-80 százaléka küzd szomorúsággal, túlérzékenységgel, síróssággal. Ennek biológiai alapja a hirtelen hormoningadozás, és hogy a szülés során az endorfinraktárak kimerülnek. De a szomorúságérzést fokozza a fáradtság, a gyengeség, az alvásmegvonás, illetve az is, hogy a friss szülő hirtelen szembesül a gyermekkel járó felelősségérzettel. A környezet megfelelő hozzáállása, támogatása, praktikus segítsége esetén a szomorúság jó eséllyel nem alakul át depresszióvá.

Régen a szülés után rögtön megtartották a keresztelőt, hiszen a magas csecsemőhalandóság miatt minden égi és földi segítséget be kellett vetni, hogy a gyermek életben maradjon. "A keresztelőre pedig a rokonok komatálat küldtek, amely mentesítette az anyát az első hetekben a főzés alól. Ma már sok helyen nem megoldható az ilyen praktikus segítség, a látogatókról pedig sok kismama úgy nyilatkozik, hogy jobb lett volna, ha nem jönnek" - mondja a pszichiáter. Egyrészt egy néhány hetes kisbaba mellett a kismama számára a látogatók fogadása komoly megterhelést jelent, másrészt sok anyuka - jogosan - azt érzi, hogy a vendégek rá egyáltalán nem figyelnek.

A perfekcionista nőknél a leggyakoribb a szülés utáni depresszió

Magyarországon a szülő nők 15 százalékánál alakul ki szülés utáni (post partum) depresszió, leggyakrabban az első hat hónapban, és leginkább maximalista, perfekcionista személyiségeknél fordul elő. "Ők azok, akik úgy érzik, hogy nem szabad bevallaniuk, hogy nem tökéletesek, ezért nehezen kérnek segítséget is" - mondja Erős. "A post partum depressziót kezelni kell, mert szélsőséges esetben öngyilkossághoz vagy csecsemőgyilkossághoz vezethet, de az anyában felmerülhet a kiterjesztett öngyilkosság gondolata is, hogy kioltja saját és csecsemője életét is."

A szakember szerint a várandósság alatti és a szülést követő depresszió gyakran jól gyógyítható csupán támogató terápiával. E terápiák elsődleges célja a bűntudat enyhítése és a kismama megnyugtatása, hogy nem kell tökéletesnek lennie.

"Ilyenkor általában azt a feladatot adjuk az anyának, hogy törődjön magával, szakítson magának minden nap egy-két órát, amikor nincs a gyerekkel egy légtérben, és regenerálódjon. Mivel a szülés utáni depresszióban szenvedő nők jellemzően feladatorientáltak, segíthet, ha az önmagukkal való foglalkozást is feladatként adjuk nekik. Ez azonban szintén csak akkor működik, ha a férj, a környezet levesz terheket a nő válláról" - mondja az OGYEI szakembere.

Kérjen segítséget!

Ha valaki depressziós tüneteket észlel magán, sokat szorong terhessége alatt vagy a szülést követően, kérjen segítséget. A magánintézetek mellett az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben is folyik családtervezési program. Az intézet szakemberei segítséget nyújtanak többek között a depresszió megelőzésében, a várandósság alatti gyógyszerszedésben, a szülői hivatásra történő felkészítésben, párkapcsolati problémák kezelésében, valamint segítenek felkészülni a családdá válásra is. A szolgáltatások az intézet családtervezési programjának keretében vehetők igénybe, a program egyszeri, önköltségi ára 25.000 Ft.

Magyarországon a család belügye a gyerekbántalmazás?

Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet július 7-én indította el a www.gyermekbantalmazas.hu oldalt, mely a veszélyeztetett gyerekeknek, a szülőknek és a szakembereknek tartalmaz tájékoztató, segítségnyújtó anyagokat. Az oldal elindulásáról és a magyar gyerekek helyzetéről dr. Kovács Zsuzsanna gyerekorvost kérdeztük. Elmondása szerint a tapasztalatok elkeserítőek, holott Magyarország volt a tizennegyedik ország a világon, ahol törvényben is rögzítették a testi fenyítés tilalmát – most mégis úgy látszik, hatalmas a lemaradásunk.Mit jelent egészen pontosan egy gyerek veszélyeztetése?

A gyermek veszélyeztetése gyűjtőfogalom, ezen belül beszélünk a gyermekbántalmazásról és az elhanyagolásról. Az elhanyagolás lehet fizikai, érzelmi és oktatási-nevelési. Fizikairól akkor beszélünk, amikor nem figyelnek a gyerek szükségleteire, nem biztosítják számára a megfelelő ruhát, élelmet, nem védik kellően. Ide sorolható például az az eset is, amikor nemrég egy kisgyerek egyedül sétált a sínek között. Az érzelmi elhanyagolás, amikor nem biztosítják a szeretetteljes légkört, sokkal több gyereket érint. Gyakran előfordul, hogy miközben a csellengő gyerek a plázában tölti az idejét, a szülőnek fogalma sincs, hogy merre jár – és a napi hajtásban nem is veszi észre, hogy probléma van vele. Az oktatási-nevelési elhanyagolásra példa, ha egy speciális képzésre szoruló gyerek azért nem kapja meg a szükséges foglalkozást, mert a szülők nem biztosítják, holott minden feltétel adott volna. Az elhanyagolás tehát egy passzív dolog, melynek lényege, hogy valamit nem kap meg a gyerek.

És mit nevezünk bántalmazásnak?

A bántalmazáskor valamit tesznek is a gyerek ellen, melynek három nagy típusa a fizikai, az érzelmi és a szexuális abúzus. Nyilván egy pofont még nem sorolunk ide, ugyanakkor az sem elfogadható. Fizikai bántalmazás során az ütlegeléstől a fojtogatáson át a legkülönbözőbb és leglehetetlenebb eszközökkel való bántalmazásig bármi megtörténhet. Például, ha bepisilt a kisgyerek, előfordul, hogy büntetésképp a forró vízbe ültetik, vagy más esetben csikket nyomnak el a bőrén. Elképesztő dolgokat lehet tapasztalni. Az érzelmi bántalmazás során a gyereket állandóan kritizálják, megalázzák, azt hajtogatják neki, hogy minek van egyáltalán, hogy nem szeretik. De ide tartozik az is, ha a gyerek szeme láttára verekedés, bántalmazás történik a családban. Ennek egyik leggyakoribb formája a részegen hazatámolygó apa, aki a gyerek előtt veri el az anyát. A szexuális abúzus kategóriájába soroljuk azokat az eseteket is, amikor pornográf tartalmakat mutatnak a gyereknek, vagy ha kényszerítik arra, hogy a szülők szexuális tevékenységének tanúja legyen.

Magyarország a nemzetközi összehasonlításban hol helyezkedik el a gyerekbántalmazás terén?

Nem állunk jól, sőt. A UNICEF legutóbb 2003-ban készített egy átfogó nemzetközi összehasonlítást, ebben kimutatták, hogy a 27 legfejlettebb OECD ország közül Magyarország hátulról a negyedik a rangsorban.

Tapasztalható-e eltérés a gyerekbántalmazás formáiban régiónként?

Minden mindenütt előfordul. A gyermekjóléti szolgálatok a KSH-val együttműködve évente frissítik az adatokat. A 2010-es tapasztalatok alapján fizikai eseteket inkább a keleti régiókban rögzítették, az érzelmi bántalmazás az egész ország területére jellemző, a szexuális abúzus pedig a középső régióban viszonylag gyakoribb. A frusztrált helyzetek, a gazdasági ellehetetlenülés olyan érzelmi és pszichés állapotot válthat ki a családokban, hogy könnyen elcsattanhat egy pofon. Általános tendenciákat a társadalmi csoportok között nem tapasztaltak. Nagyon óvatosan mégis azt lehet mondani, a jobb módú családokban az érzelmi elhanyagolás és az érzelmi bántalmazás gyakoribb, és a szexuális abúzus is inkább itt fordul elő.

2003 óta javult a bántalmazott gyerekek helyzete hazánkban?

Nem igazán. Azóta eltelt nyolc év, de a válság miatt a családok helyzete nehezedett. A veszélyeztetettként nyilvántartott gyerekek száma számszerűen egy kicsit ugyan csökkent, de nem azért, mert csökkennének a hasonló esetek, hanem mert a gyerekek száma is csökken. Azt lehet mondani, hogy az utóbbi években a gyerekpopuláció 10%-a tartozik a veszélyeztetett körbe.

A legutóbbi felmérés alapján mi jellemző hazánkra?

2010-ben 191 ezer veszélyeztetett gyereket tartottak nyilván, ennek azonban csak töredéke a bántalmazott gyerek, ugyanis ebben a számban a szociális, lakhatási és egészségügyi okokból veszélyeztettek is benne vannak. A napvilágra került esetek alapján előző évben 13 ezernél több érzelmi elhanyagolt, 10 ezernél több fizikailag elhanyagolt, 2,5 ezer fizikai bántalmazott, 4,5 ezernél több érzelmi és 240 szexuálisan bántalmazott gyereket rögzítettek. Azt szoktuk mondani, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen becsült adatok szerint egy feltárt esetre Nyugat-Európában tíz rejtett eset jut, nálunk ez az arány egy a 25-höz.

Miért ilyen rosszak a mutatóink?

A szemléletünkben nagy elmaradás van. A házi fenyítésen belül elfogadottak az extrémebb formák is, és a társadalom a család belügyének tartja a gyerekbántalmazást.

Ebben a helyzetben indították el a gyermekbantalmazas.hu -t. Mit tartanak az oldal elsődleges céljának?

Ez az első magyar nyelvű oldal a témában. A célunk, hogy segítsünk a szemléletváltásban, hogy próbáljuk tudatosítani, hogy egy gyerek szenvedése nem a család belügye, hanem az egész társadalomé. Igenis, figyelnünk kell egymásra: ha azt halljuk, hogy gyakran üvölt a szomszéd a gyerekével, akkor ne csukjuk be a szemünk, hanem akár anonim módon is, de jelentsük a problémát a helyi gyermekjóléti szolgálatnak, vagy a védőnőnek, az iskolának, óvodának. A honlap másik fontos célja, hogy segítséget adjon. Általánosan foglalkozik a gyermekek veszélyeztetésével, kisgyerekeknek, kamaszoknak és szülőknek is tartalmaz tájékoztató anyagokat, melyek kitérnek az elhanyagolás és a bántalmazás lehetséges módjaira és arra, kihez kell fordulniuk, ha hasonlót tapasztalnak. A gyerekek sokat lógnak a neten, ezért is fontos, hogy legyen egy támogató honlap, amire ha rátalálnak, segítséget kaphatnak. A honlap szakemberekhez is szól. Nagyon sok szakmai anyagot tettünk fel a honlapra. Elindítottunk egy szakmai blogot is, ahol lezárt eseteket szeretnénk körüljárni, és a hibákat, lehetséges más megoldásokat megtalálva így kicsit egymást is taníthatnánk.

A bántalmazás/elhanyagolás különböző formáinak megoszlása:

A hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint az esetek 48-50%-a elhanyagolás, 25%-a fizikai, 20%-a érzelmi bántalmazás, 5%-a szexuális abúzus.

Ezek a bántalmazási és elhanyagolási formák a legtöbb érintettnél keverednek.

Hazánkban a gyermekbántalmazás 80%-át családon belül követik el, 41%-ban a vér szerinti apa, 39%-ban pedig a vér szerinti anya a bántalmazó. (UNICEF Jelentés 2009)


Szakemberként hogyan látja: a magyar közéletben téma a gyerekbántalmazás?

Ambivalens ez a dolog. Vannak olyan politikusi nyilatkozatok, melyek elfogadhatatlanok a gyerekvédelemmel foglalkozók számára. Eközben sajnos azt is tapasztaljuk, hogy a szociális szféra lehetőségei egyre szűkülnek: egyre kevesebb ember helyezkedik el a gyermekvédelemben, csökkennek a civil szervezetek lehetőségei. A jogi procedúra sem mindig figyel a gyerek érdekeire. Ugyanakkor pozitív, hogy nagyon sok civil szervezet dolgozik ezen a területen, a szociális szféra és az ombudsman pedig a maguk eszközeivel sokat tesznek a gyerekekért. A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program is sokat segített. Sok tehát a jó dolog, de még rengeteg a teendő.

Miért nehéz segíteni a bántalmazott gyerekeken?

Mert nem mernek szólni. A honlappal kicsit ezt a hallgatást is szeretnénk áttörni, hogy tudja a gyerek, hogy joga van ahhoz, hogy ettől védve legyen. Persze, borzasztó nehéz a családdal szemben állni, de a gyermekjóléti szolgálatok nem arra koncentrálnak, hogy büntessenek, hanem elsősorban arra, hogy valamilyen módon segítsenek a válsághelyzetben lévő családoknak, megtalálják azokat az egyedi megoldásokat, melyek segíthetnek. Ez egy nagyon sokrétű és egyénre szabott tevékenység. A probléma az, hogy a szolgálatok túlterheltek, nagyon kevés számú a személyzetük és sokszor frusztráltak az ott dolgozók – de legalább vannak.

A veszélyeztetett gyerekek ügye tehát társadalmi felelősség. De mi alapján ismerheti fel egy nem szakmabeli a tüneteket?

A fizikai bántalmazást felismerni a legegyszerűbb. Az elhanyagoltaknál a nem normális jelekre kell figyelni: például a piszkos vagy az évszaknak nem megfelelő ruhára, vagy arra, ha a gyerek folyton éhes. Ezeket a jeleket bárki észreveszi. Az érzelmi bántalmazás kicsit nehezebben észlelhető, de ha valahol hirtelen változás van, az mindig gyanús. Ha például egy gyerek, aki korábban csacsogott, nyitott volt, egyszer csak befelé fordul, és nem szól senkihez, görnyedten megy az utcán, úgy, hogy látszik, hogy fáj neki valami, akkor annak lehet oka az otthoni környezet. A szexuális bántalmazás viszont csak nagyon nehezen felismerhető. Egy kívülálló talán azt veheti észre, hogy a gyerek a korának nem megfelelően, esetleg kihívóan viselkedik.

A kihívó viselkedés tehát a bántalmazás következménye is lehet?

Következménye és oka is lehet. Nagyon sok prostituált előéletében látjuk azt, hogy a családban kezdték bántalmazni, sőt olykor a család kényszeríti arra, hogy prostituált legyen.

Mi az, amit semmiképpen ne tegyünk, ha bántalmazást gyanítunk?

Ne próbáljunk önállóan közbelépni! Mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Ha olyan perpatvar van, ahol a gyermek vagy valamely családtag veszélyben lehet, a rendőrséget kell kihívni. A rendőrnek joga van bemenni, a távoltartási törvény pedig lehetővé teszi, hogy adott esetben kiemelje a családból azt az elkövetőt, aki veszélyforrás a többiekre nézve. Az persze a bíróság döntése, hogy meddig tartható távol, de akut helyzetben a rendőr is léphet. Az már a régmúlté, hogy a rendőr addig nem léphet közbe, amíg vér nem folyik.

Megalázott gyerekek

Évente harminc gyermek hal meg Magyarországon bántalmazás, illetve elhanyagolás miatt. Tegnap elindult a Gyermekbantalmazas.hu honlap, amely nemcsak a gyerekeknek és a szülőknek nyújthat segítséget, hanem a témával foglalkozó szakembereknek is.

A felhasználók az oldal adatbázisában megtalálhatják azokat a szervezeteket is, amelyek segíthetnek a bajban.

Kétszáznegyven gyermeket bántalmaztak szexuálisan tavaly hazánkban – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kovács Zsuzsanna, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet munkatársa. Egy év alatt fizikailag 2391, érzelmileg pedig 4571 gyermeket bántalmaztak. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által a Gyermekbantalmazas.hu honlap elindítása alkalmából szervezett tájékoztatón kiderült: évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, illetve elhanyagolás miatt Magyarországon.

A fizikai elhanyagolás miatt több mint tizenháromezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint tízezer gyermeket gondoztak. A gyermekjóléti szolgálatok nyilvántartásai szerint hazánkban a gyermekek mintegy tíz százaléka veszélyeztetett. Kovács Zsuzsanna kifejtette: a fizikai bántalmazás az ország középső és keleti részén fordul elő a leggyakrabban, az érzelmi bántalmazás viszont az egész országra jellemző. A szexuális bántalmazás az ország középső, fejlettebbnek mondott területein fordul elő magasabb arányban. A gyermekbántalmazás minden társadalmi rétegben jelen van, ám mindegyikben más módon nyilvánul meg.

A Gyermekbantalmazas.hu című honlap az üzemeltetők szándékai szerint gyermekeknek, kamaszoknak, szülőknek, szakembereknek nyújt segítséget. Toma Andrea, a program
koordinátora hangsúlyozta: az internetes oldal arra nem ad lehetőséget, hogy konkrét esetekkel foglalkozzanak, de megtalálhatók rajta azok a szervezetek és szakemberek, amelyek és akik segíteni tudnak a bajban.

Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja szerint fontos lenne, hogy a honlap híre jusson el a gyermekorvosokhoz és az iskolákba. Reméli, a honlap a jogalkotók számára is megvilágítja a problémát, ugyanis alig van olyan szervezet, amelyikhez a gyermekek bántalmazása esetén fordulni lehetne.
Torzult szülő a bántalmazó

2 perces interjú: Sineger Eleonóra pszichiáter és addiktológus főorvos

– Mi váltja ki a szülőkből az erőszakos magatartást?
– Sok esetben kezeletlen pszichózis vagy agresszív pszichopátia, vagy­is személyiségzavar áll a háttérben. Gyakran fordul elő alkoholizmus is, és az ebből adódó frusztrációs élethelyzetek, mint a munkanélküliség, pénztelenség és egzisztenciális nehézségek.

– Miért a gyermeke ellen fordul a szülő?
– Azért, mert a gyermek nem tud védekezni, a személyiségfejlődésében megrekedt, torzult szülő uralkodhat rajta, azt tehet vele, amit akar. Ilyenkor a gyermek teljes kiszolgáltatottságát használja ki a bántalmazó.

– Szexuális bántalmazásnál hatványozottan érvényes ez?
– Az ilyen bántalmazás hátterében szexuális perverzió áll, de ez a legtöbb esetben korábban nem derül ki, és általában alkoholfüggőséggel is keveredik. Ritka ugyanis, hogy valaki józan állapotban ilyesmit tegyen a gyermekével. Sok olyan felnőtt pácienssel foglalkozom, aki gyermekkorában ilyen zaklatáson esett át, nekik általában fiatal felnőttként és későbbi életkorban is problémákat okoz az átélt trauma: félnek a párkapcsolatoktól, az érzelmi és a szexuális életük sokszor véglegesen kárt szenved. Hamarabb alakulnak ki náluk pszichikai betegségek, depresszió, pánik, fóbia. SZPA
Uniós irányelvek

A soros magyar uniós elnökség utolsó napján egyhangúlag fogadta el az Európai Tanács azokat az irányelveket, amelyek a gyermekek védelmét szolgálják mindenféle szexuális bántalmazással szemben.
A direktíva egységesíti a tagállamoknak az ilyen jellegű bűncselekményekre vonatkozó definícióit, és meghatározza a kiszabható büntetések tételeit, így segítve elő a hatékonyabb fellépést a az elkövetők ellen. Az irányelv kiterjed a pedofil elkövetők elleni küzdelemre, az online gyermek­pornográf tartalmak eltávolítására, a szexturizmus visszaszorítására is. (MTI)

Évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, elhanyagolás miatt

Évente harminc gyermek hal meg bántalmazás, illetve elhanyagolás következtében Magyarországon - mondta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa szerdán Budapesten.

Kovács Zsuzsanna az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) A gyermekbántalmazás megelőzhető! címmel tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: 2010-ben fizikailag 2391, míg érzelmileg 4571 gyermeket bántalmaztak, szexuális bántalmazástól 240 gyermek szenvedett Magyarországon. 


Tájékoztatása szerint fizikai elhanyagolás miatt több mint 13 ezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint 10 ezer gyermeket gondoztak. A gyermekjóléti szolgálatok nyilvántartásai szerint a gyermekek tíz százaléka veszélyeztetett - hangsúlyozta az ÁNTSZ országos intézetének munkatársa.

Kovács Zsuzsanna kifejtette: a fizikai bántalmazás az ország középső és keleti részein gyakoribb, az érzelmi bántalmazás viszont az egész országban jellemző. A szexuális bántalmazás az ország középső, "fejlettebb" területein fordul elő magasabb arányban. Kiemelte, hogy a gyermekbántalmazás minden társadalmi rétegben jelen van, csak mindenhol más módon jelenik meg.

A szakember úgy fogalmazott: a nemzetközi kötelezettségek - amilyeneket az ENSZ gyermekjogi egyezménye is rögzít - már "mindenkinek a könyökén jönnek ki", mégsem valósítják meg ezeket. Magyarországon is több törvény szabályozza ezt a problémát, ezek betartatása viszont akadozik – tette hozzá.

Kovács Zsuzsanna bejelentette: szerdán elindították a gyermekbantalmazas.hu honlapot, amely gyermekeknek, kamaszoknak, szülőknek, szakembereknek nyújt segítséget.

Ez az első magyar nyelvű oldal ebben a témában. Toma Andrea, a program koordinátora hangsúlyozta: a honlap arra nem ad lehetőséget, hogy egyes esetekkel foglalkozzanak, de megtalálhatóak azon olyan szervezetek, szakemberek elérhetőségei, akik segíteni tudnak. Hozzátette, hogy az oldalon a szakemberek számára számos anyagot, módszertani ajánlásokat gyűjtöttek össze, továbbá egy szakmai blogban van lehetőség konzultálásra. A gyerekek a nekik szóló részben számos játékot találnak, emellett a jogaikról is olvashatnak. A szülőknek pedig a "pozitív gyermeknevelésben", indulatuk kezelésében segít az oldal. 

Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja arról beszélt: fontosnak tartaná, hogy a honlap megismertetése szisztematikusan történjen, az erről szóló tájékoztatókat juttassák el a gyermekorvosokhoz, az iskolákba.
A szociológus reméli, hogy a honlap a jogalkotók számára is megvilágítja azt a problémát: jelenleg Magyarországon alig van olyan szervezet, ahová a gyermekek bármilyen jellegű bántalmazása esetén fordulni lehetne. Mint mondta, ez különösen vidéken jelent gondot. Hozzátette: vannak olyan helyek, ahová azért nem tudnak elmenni az iskolákba megelőző programokat tartani, mert ha ennek során sikerül kiszűrni a bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekeket, a környéken nincs szakember, akihez elküldhetnék őket.

(forrás: MTI )

Örülnek az ingyen védőoltásnak

A tehetősebb szülők gyermekei egészségesebbek

Főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg ma maguknak, hogy többet tegyenek gyermekük egészségéért – így összegezhetők a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet áprilisi felmérésének eredményei, amelyeket tegnap ismertettek Budapesten.

Baittrok Barbara, a cég szociológus kutatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kisgyermekes anyák 59 százaléka alacsony jövedelmű háztartásban él. A Medián felmérése szerint a 13 évesnél fiatalabb gyerekek esetleges betegsége egy-egy alkalommal átlagosan hét-nyolcezer forintjába kerül a szülőknek, de a kiadások minden tizedik család esetében a húszezer forintot is meghaladják. A szakember kitért rá, a dolgozó anyák évente átlagosan két hetet maradnak ki a munkából gyermekeik betegsége miatt. A gyógyszerkiadások mellett a legnagyobb problémát az évente átlagosan harmincezer forintos fizetéskiesés jelenti nekik. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, óriási ajándék, hogy idehaza tizenegy betegség ellen ingyenes védőoltást kapnak a gyerekek, mert a környező országokban ezekért részben fizetni kell. Igazságtalannak tartja ugyanakkor, hogy a többi védőoltás az anyagi lehetőségek függvénye. A szülők által öt legtöbbet említett megbetegedés a megfázás, a torokgyulladás, az influenza, a hasmenéses-hányásos betegség, és a bárányhimlő. Ezek közül három ajánlott védőoltásokkal megelőzhető lenne, ám a készítmények nem olcsók. A szülők többségét kitevő alacsony jövedelműek nem vagy csak a fontos dolgok rovására tudják kigazdálkodni ezek árát.

forrás: Magyar Hírlap Online

Amit nem érdemes kihagyni a teherbeesés előtt

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet komplex családtervezési programja árban töredéke a hasonló privát szolgáltatásoknak, mégis kevesen ismerik. Pedig tudatos tervezéssel a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető lenne.

 

 Világszerte és itthon is a terhességeknek csak kevesebb mint felét tervezik, a többi csak "beesik". "Pedig tudatos tervezéssel egyes veleszületett rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető" - mondja dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) családtervezési programjának pszichiátere.

Az állami intézet családtervezési programja kevesek által ismert, nem is igazán kihasznált, pedig 25 ezer forintért komplex támogatást adnak, és több vizsgálatot biztosítanak a teherbeesést megelőzően, illetve a várandósság első három hónapjában. A családtervezési programban nem csak a nő, hanem a férfi is átesik előzetes vizsgálatokon, ily módon tehát egy ilyen program több, mint ha valaki a nőgyógyásza támogatásával készülne a várva várt teherbe esésre.

Felkészülés a várandósságra

Folsav már a teherbe esés előtt

"Ha a kismama már a tervezett teherbeesést megelőző 4-6 hétben elkezdi a folsav tartalmú magzatvédő vitamint szedni, azzal a gyermekben kialakuló gerinchasadék és a koponyahiány kockázatát 90 százalékkal, a vese- és szívelégtelenségek kockázatát pedig 50 százalékkal csökkentheti" - mondja dr. Erős Erika. A statisztikák szerint ma a fejlett országokban a csecsemőhalandóság hátterében 25 százalékban súlyos veleszületett rendellenességek állnak.

Védőoltások a leendő kismamának

Nők esetében a családtervezési program része a vérképelemzés, valamint a szűrő jellegű laborvizsgálatok és a nőgyógyászati vizsgálatok elvégzése. Fontos továbbá annak megállapítása, hogy a leendő kismama átesett-e rubeolán vagy bárányhimlőn, vagy ha nem, gyerekkori oltása nyújtja-e a megfelelő védettséget egy esetleges fertőzéssel szemben. Amennyiben szükséges, javasolt a védőoltás megismétlése, mivel a vírusok okozta betegség a várandósság alatt a magzat rendellenességét, vagy az újszülött betegségét okozhatják.

A toxoplasma-kockázat szűrése

Ugyancsak veszélyt jelent a fejlődő magzatra a Toxoplasma gondii nevű kórokozó: várandósság alatti fertőzésnél az esetek 10 százalékában a magzat súlyosan károsodik a méhlepényen keresztül. A kórokozó szájon át jut a szervezetbe, többek között fertőzött állat nyers húsával (például tatár beefsteakkel) vagy macsakürülékkel szennyezett élelmiszerrel.

Az OGYEI családtervezési programjának része az a vérvizsgálat is, amellyel eldönthető, hogy a leendő kismama fogékony-e a toxoplasma-fertőzésre, vagy esetleg már korábban átesett rajta tünetmentesen, és ily módon védettséget szerzett ellene.

Vizsgálat férfiaknak

Férfiaknak általános laborvizsgálatot, valamint spermavizsgálatot ajánl a családtervezési program.

Pszichés felkészülés

A vizsgálatokon túl egy családtervezési programban a párok pszichés, dietetikai és a szexuális életet érintő orvosi tanácsadásban is részesülnek.

"Mivel a spontán vetélés, koraszülés hátterében gyakran szorongás áll, ezért a pszichés támogatás, kezelés nagyon fontos. Ugyancsak szerepe van a pszichológusnak a szülés utáni depresszió kezelésében. A nők 15-20 százalékánál jelentkezik szülés utáni depresszió, de egyéb hajlamosító tényezők esetén ez a kockázat akár 50 százalék is lehet. Gondos felkészítéssel azonban a kockázat csökkenthető, a depresszió enyhíthető" - magyarázza dr. Erős Erika.

Átmenet a nőgyógyász és a meddőségi központ között

"Általában azt szoktuk mondani, hogy családtervezési programunkba olyan, gyerekre vágyó párokat várunk, akik még kevesebb mint egy éve próbálkoznak, mert azoknál, akiknél már hosszabb ideje nem jött össze a fogantatás, valószínűleg nehezített a teherbeesés, nekik inkább egy meddőségi központ tud segíteni " - mondja dr. Erős Erika.

"Mi a párommal jó másfél éve próbálkoztunk, amikor egy netes fórumon olvastam az OGYEI családtervezési programjáról, ami jó átmenetnek tűnt a hagyományos nőgyógyászati rendelés és egy meddőségi központ között. Különösen az tetszett, hogy nemcsak a nő, hanem a férfi termékenységét is vizsgálják" - meséli Nagy-Horváth Henriett.

A vizsgálatok Henriettnél kisebb hormonális elváltozást igazoltak: a sárgatest progeszteron-termelése a ciklus végén alacsonyabb volt az optimálisnál, a sárgatest-elégtelenség pedig gátolhatja a megtermékenyített petesejt megtapadását. A hormon gyógyszeres pótlásával Henriett már az első hónapban megfogant. A fiatal pár azóta már a második babáját várja, akinek a fogantatása előtt, mivel több mint fél évig nem fogant meg, újra felkeresték a Bolgárkerék utcai intézetet, és ismét elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Gyógyszeres kezelésre azonban a második babánál már nem került sor, mert Henriett időközben spontán megfogant.

Az OGYEI családtervezési programjának statisztikái szerint a pároknál a három hónapos felkészülési időszak után átlagosan 4 hónap múlva bekövetkezik a várva várt teherbe esés.

 

Örökletes betegségek és a Down-szindróma szűrése

A védőnő, a nőgyógyász, az andrológus, az infektológus, a pszichológus és a dietetikus szakemberek mellett a programnak része a genetikai tanácsadás és szűrés is, amelynek célja a családból hozott, örökletes betegségek, fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentése.

A program utolsó lépése a terhesség 12-13. hetében egy olyan kombinált teszt, amely egy korai ultrahangból, valamint az anyai vérből végzett fehérje-vizsgálatból áll, és így egy számítógépes program segítségével képes meghatározni a Down-kór kockázatát, méhen belüli magzati vizsgálat nélkül.

A családtervezési program a terhesség 12. hetével zárul - ekkor az intézet a kismamákat átadja saját kezelőorvosuknak. Ha valakinek nincs saját orvosa, de tudja, hogy hol szeretne szülni, melyik kórház van otthonához legközelebb, az OGYEI szakemberei segítenek még az orvosválasztásban.

forrás: origo.hu

http://www.rd.hu

Az én betegségem 15 éves korom körül kezdődött. Nem voltam jó tanuló, tehetséges nővérem mellett éppen hogy közepesen teljesítettem az iskolában. Szégyelltem magam, szégyelltem, hogy a szüleim nem dicsekedhetnek velem.

Különböző dolgokkal próbálkoztam: színjátszókörbe jártam, sportoltam, gyermekvasutas voltam, amikért el is ismertek, de ettől még nem változott a feketebárány titulusom.

Ma már nem vagyok biztos benne, hogy valóban annyira „elítéltek” és megbélyegeztek az iskolai teljesítményemért, mint amennyire ezt én átéltem. Vékony alkatú lévén ez volt az egyetlen mentőövem saját magamnak. Bele is kapaszkodtam.

Ebben nyilván segített az is, amit a tévében és az újságok oldalán nap mint nap láttam: cérnavékony, „sikeres” modelleket és más hírességeket, de sosem voltak a példaképeim, én csak jobb szerettem volna lenni. Ez tehát egy betegség volt nálam, nem pedig egy divathóbort!

Mindig utáltam, hogy karcsúságomat az alkatomra fogják, tudat alatt arra gondoltam, hogy akkor majd én bebizonyítom, hogy valamiben én is jó vagy jobb vagyok mint a többiek, hogy nekem ez küzdelmek árán elért siker, és nem adottság.

Először csak mások előtt nem ettem, majd egy idő után a nem evés sokkal könnyebbé vált, mint az evés. És rafinált voltam, illetve gyorsan az lettem. Azt mondtam, hogy már máshol ettem, odaadtam másnak, kidobtam, ha meg mégis ennem kellett, hashajtóztam. A családom látta rajtam, hogy vékony vagyok, de mindig is vékony voltam. Elküldtek néha vérvételre, adtak vitamint, piszkáltak.

A középiskolában egyre szaporodtak az olyan konfliktusok, amelyeket nem tudtam kezelni. A „megoldásom” az anorexia lett. Éveken keresztül időről időre előjött, majd elmúlt a koplalási kényszerem. Ezek az időszakok egyre csak sűrűsödtek, majd ez vált általánossá. Úgy éreztem, mindenki gyűlöl, és mérges rám. Végül azonosultam ezzel a szereppel. Én magam is elkezdtem gyűlölni magamat. Gyűlölni teljesítményemért, alakomért, személyemért, létezésemért. Ekkora már az indokom a nem evésre az lett, hogy „nem érdemlem meg”.

Szenvedtem és egyben élveztem új életemet. Egy-egy átszenvedett nap vagy leküzdött kilogramm sikerélménnyel töltött el, valójában észre se vettem, hogy magamat teszem tönkre. Az anorexiában nincs olyan, hogy elég. Elég jó, elég szép, elég vékony – ilyen nincs. „Akkor érem el a célom, ha a hóban már nem látszik a lábnyomom” – ez egy anorexiásokra jellemző mondat. Abba, hogy ez elérhető-e, az anorexiás nem gondol bele. Egysíkúan gondolkozunk: szinte csak a fogyáson, a kalóriákon. Ezért veszítjük el a barátaink egy részét is. Ők féltenek, és nem értik, hogy a mindennapok arról szólnak „megegyem, vagy ne egyem?”, „rám jön az xxs-es nadrág, vagy nem?” Vagyis a látótér teljesen beszűkül. Még engem is megdöbbentett, amikor egy társam azt kérdezte: – Hány kcal lehet egy kétcentis uborkaszelet?

Az érettségihez közeledve azonban az energiám egyre csak csökkent, sokszor a talpon maradás is nehézkes volt. Egy víznap során nagyon rosszul lettem, alig bírtam lábra állni, majd hírt kaptam arról, hogy egy internetes társaságból egy bulimiás társunk meghalt, ekkor határoztam el magam először. Majd visszaestem, és így folytatódott ez az ördögi kör.

Egy barátnőm támogatásával segítséget kértem, és talán ez mentette meg az életem. A testnevelő tanáromhoz fordultam. Egyetlen kérésem volt, hogy a szüleimet hagyjuk ki belőle. Épp elég vacakul éreztem magam, úgy gondolom, én teremtettem ezt a betegséget, nekem is kell eltüntetnem…

A segítség lassan érkezett, bár tanárnőm szemmel tartott, támogatott, de szakembert nehezen találtunk. Rengeteg támogatást kaptam tőle, osztályfőnöknőmtől, illetve a védőnőtől is. Próbáltak beszélni a fejemmel, de az már nem segített: kőkemény szigor kellett, és fenyegetés.

Először egy pszichológushoz kerültem, aki továbbküldött egy speciális helyre, ambuláns kezelésre. Itt a segítségük inkább ártott, de a diagnosztizálás megtörtént. A típusú anorexia nervosa. Ekkor 43 kiló voltam 168 centis magasságomhoz, ami nem mondható annyira rossznak.

Végül az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben kaptam meg az igazi segítséget. Pszichológushoz járok másfél éve, és néhány hónapja dietetikushoz is. Hullámzó az állapotom, de nagy keservesen eljutottam odáig, hogy öt hónapja nem szedek hashajtót, jelenleg tápszert is fogyasztok, a napi 3 étkezés, plusz a zöldség és gyümölcs mellé. Ez hatalmas eredmény a korábbi egy joghurthoz, egy almához vagy zöldségnapokhoz képest.

Hogy van-e kiút? Van! Nem egy gyógyult testképzavaros segít beteg társainak, így nekem is.

Meg lehet gyógyulni, az egyetlen kérdés, hogy akarja-e az ember. Lehet, hogy ennek a kérdésnek a pozitív megválaszolásához hónapok, évek kellenek, de a lehetőség fennáll. Még ma is sokat szenvedek, de egy ilyen berögzült szokást, életvitelt magunk mögött hagyni, nem egyszerű.

Az volt az életem, ami a létemet fenyegette. Amióta a főiskolán kitűnő eredménnyel zártam az első évet, azt gondolom, bizonyítottam magamnak.Meg kellett találnom azt, ami az én utam, az én érdeklődésem, amiben fejlődhetek, és ez nem az anorexia. Igaz, elvesztegettem bő három évet az életemből, de sokat tanultam az életről, a múltról és a jövőről, a testem működéséről, ételekről, tápértékekről, sportról.

Hiszem, hogy eljutok a túlpartra, bár az út nem aszfaltozott, és a súly is nehéz a vállamon, de épp ezért lesz annyira felemelő.

Weborvos

Allergiamegelőzés csecsemőkorban: tanácsok


A csecsemők helyes táplálásának kérdése még ma sem jutott nyugvópontra.


 


A csecsemőkori allergiák sokféle formában jelentkezhetnek. A megbetegedések az atópiás (allergiás) dermatitisztől egészen a táplálékallergiák kialakulásáig terjedhetnek. Az allergiák elsődleges megelőzése a helyes tápláláson alapul. Meddig ajánlott a csecsemők szoptatása? Mit ehet a várandós anyuka és mit egyen, ha a csecsemőjénél szeretné az allergiák kialakulását csökkenteni? Ezekre a kérdésekre is választ talál az érdeklődő Dr. Réthy Lajos Attila Csecsemőkori allergiaprevenció című, a Springmed Kiadó tematikus sorozatában megjelent könyvében.
Dr. Réthy Lajos Attila Gyermekgyógyász, allergológus‐immunológus, humángenetikus főorvos, 2007 óta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa. Vendégtanárként évek óta az immunológia és a genetika vezető előadója a Bécsi Egyetem Élettudományi Karán. Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Gyermekszekció Oktatási és Gyakorlati Képzési Bizottságában Magyarország hivatalos képviselője. Most megjelent könyvében a szakirodalom részletes áttekintésével próbál rávilágítani a jelenlegi szakmai állásfoglalások helyességére és nyújt gyakorlati tanácsokat a védőnőknek és a kismamáknak egyaránt.
A tartalomból:
• Az allergia megelőzésének irányelvei
• Allergénkerülő anyai diéta kérdése a várandósság alatt
• A szoptatás szerepe az atópiás‐allergiás állapotok prevenciójában
• Allergénkerülő anyai diéta kérdése a szoptatás alatt
• Prebiotikumok, probiotikumok és az ellergia‐megelőzés
• Gyakorlati kérdések

A könyv kapható a nagyobb könyvesboltokban, egyes patikákban, valamint megrendelhető a kiadóban is.

2011-01-03 10:01

Weborvos

Két új Bababarát Kórház a családok szolgálatában 2010-ben már 8 kórház jelentkezett a cím megszerzésére – közülük 2 intézmény kapta meg a címet 2010. július-ig.

 

 

Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát. Ennek érdekében az SZTNB kezdeményezte további „Bababarát Kórház"-ak és „Bababarát Terület"-ek kialakítását, összhangban az Európai Uniós ajánlásokkal - számolt be egy mai ünnepélyes esemény kapcsán a Bizottság az ügyet támogató szervezetek nevében. 

A „Bababarát" kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges. 2009 februárjában az SZTNB pályázatot írt ki a „Bababarát Kórház" cím megszerzésére és megtartására az Egészségügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával. 2010-ben már 8 kórház jelentkezett a cím megszerzésére – közülük 2 intézmény kapta meg a címet 2010. július-ig. Így Magyarországon jelenleg 15 „Bababarát Kórház" van.

Bababarát kórházak
Budapest – Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
Debrecen - DE OEC, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Dombóvár - Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
Esztergom - Vaszary Kolos Kórház
Győr - Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
Kazincbarcika - DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Salgótarján - Szent Lázár Megyei Kórház
Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Siófok - Siófok Város Kórház - Rendelőintézet
Szolnok – Jász –Nagykun - Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet
Zalaegerszeg - Zala Megyei Kórház
Vác – Jávorszky Ödön Városi Kórház
Miskolc – Misek Nonprofit Kft. – „Semmelweis" Kórház

Már  100 bababarát terület
A 2009-es „Bababarát Kórház" pályázattal egyidejűleg az SZTNB „Bababarát Terület"-ek további kialakítását támogató pályázatot is kiírt. A beérkezett 144 pályázat közül 70 pályázat nyert és ezzel országosan 100-ra emelkedett a „Bababarát Terület"-ek száma. (listájuk a http://bababarat.sztnb.hu honlapon megtalálható)
„Bababarát Terület" lehet minden cég, munkahely, szolgáltató (vendéglő, áruház, hivatal, templom, játszótér, művelődési ház, sportpálya, stb.), amely biztosítja, hogy az anyák megetethetik és tisztába tehetik gyermeküket. Ezen kívül a „Bababarát Terület" működtetői fogalmazzák meg szoptatást támogató elkötelezettségüket, a dolgozók kapjanak tájékoztatást a szoptatás támogatásának fontosságáról, s az intézmény üzemeltetője nem fogadhat el támogatást tápszer- bébiétel-, cumi-, cumisüveg gyártó vagy forgalmazó cégtől, ilyen cégek termékeit semmilyen módon nem reklámozhatja.


Idén további 3 terület felelt meg a kiírás követelményeinek:
Budapest - Homodent-Medical Kft. (Fogorvosi rendelő)
Budapest - Hungest Hotels Zrt, Hotel Milleneum
Budapest - Aktív Szülés Program Alapitvány

 

 


A Szoptatási Világhetet (2010. augusztus 1-7.) több mint 120 országban ünneplik világszerte. Nemzetközi szinten a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) szervezi és koordinálja az Anyatej Világhetének megünneplését. Ebből az alkalomból a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság programján 2010. július 28-án Dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségpolitikai Helyettes Államtitkára adta át a a Bababarát Kórház és Bababarát Terület táblákat. A szakmai programot dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos nyitotta meg; a védnökséget pedig Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dr. Szócska Miklós Egészségügyért Felelős Államtitkár vállalta - áll a közleményben. 

2010-07-28 16:32

 

 

http://www.egeszsegkalauz.hu

Egy fontos téma: a gyermekbántalmazás

Évente mintegy 30 gyermek halt meg bántalmazás miatt az utóbbi esztendőkben Magyarországon, beleértve a csecsemőgyilkosságokat is - mondta Kovács Zsuzsa gyermekorvos Budapesten.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Sose rázd a kisbabádat elnevezésű programjának vezetője a sajtótájékoztatón közölte, az országban több mint 190 ezer gondozásra szoruló, illetve veszélyeztetett gyermek van a 2008-as adatok szerint, közülük 20 ezren szenvednek bántalmazástól, vagy azért, mert elhanyagolják őket, 6 ezren érzelmileg, 300-an pedig szexuálisan bántalmazottak a becsült adatok alapján. A gyermekek első életévében bekövetkezett halálának oka az esetek 7 százalékában bántalmazás. 

Egy feltárt esetre azonban - szintén a becslések szerint - 25 tényleges eset jut - folytatta Kovács Zsuzsa.

Utalt arra, hogy a gyermekbántalmazás mintegy 80 százaléka családon belüli. Az elkövetők fele a szülők valamelyike, 17-17 százalékuk nem rokon, illetve az édesanya új élettársa, barátja, 6 százalékuk mostohaszülő, 10 százalékuk nem sorolható egyik kategóriába sem.

Pászthy Bea gyermekpszichiáter elmondta, az a cél, hogy "minden magyar állampolgár lépjen közbe", ha azt látja, hogy gyermekeket bántalmaznak, ráznak. Véleménye szerint óriásplakátokkal is tudatosítani kellene a társadalomban a bántalmazás következményeit. "A gyermekbántalmazás nem családi, hanem társadalmi ügy" - mutatott rá -, mert a bántalmazott felnövekvő gyermekek nagy része később felnőttként jó eséllyel maga is bántalmazza majd gyermekeit.

Németh Tünde gyermekorvos arról beszélt, hogy a megelőzésnek nagy a szerepe a gyermekbántalmazások visszaszorításában. Az erről szóló felméréseket közkinccsé kell tenni, ebben a médiára is számítanak.

Kassai Tamás traumatológus kiemelte: a társadalomnak nem szabad elfogadnia a gyermekekkel szembeni erőszakot. Szerinte ide sorolható az is, amikor "az apák dobálgatják a gyermekeiket, és ezen mosolyognak az emberek". 

A gyermekorvos és a védőnő nem tud minden problémát megoldani, ezért oda kell menni és segíteni kell azoknak, akik erre rászorulnak - tette hozzá. 

http://www.objektivhir.hu

„Sose rázd a kisbabádat!”

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) hosszú évek óta foglalkozik a gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak témakörével. Az Intézet munkatársai által kidolgozott módszertani levél, oktató DVD-k és számos multiszektoriális konferencia jelzi munkájukat. Célcsoportjaik a területen dolgozó egészségügyi szakemberek, a szociális szféra munkatársai, valamint a pedagógusok. Szorosan együttműködnek egyéb társszakmákkal, illetve a rendőrség és a gyermek- és családvédelmi szolgálatokkal – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Magyarországon évente 30 gyermek hal meg egyértelműen bántalmazás, elhanyagolás következtében. A Gyermekjóléti Szolgálatok gondozásába kerülő gyermekek kb. 8%-a – kb. 20 ezer gyermek! - szenved bántalmazástól és elhanyagolástól. Szakemberek szerint ott, ahol nagy a szegénység, könnyebben előfordulnak „balesetek” a gyerekkel. A gyermektraumatológiákon manapság szinte minden hónapban fordulnak elő bántalmazási nyomokat viselő, netán háztartási balesetben megsérült, vagy „csak” elhanyagolt gyermekek. Többségük 5 éves kornál fiatalabb. Statisztikák szerint ebben a korban az összes törések több mint negyede szándékos agresszió következménye. Az első életévben bekövetkező halálokok több mint 7 %-a bántalmazás következtében jön létre (ezzel a második helyen áll a halálozási okok közt). A leginkább veszélyeztetettek között vannak a koraszülöttek, a valamilyen fejlődési rendellenességgel, sérüléssel világra jöttek, illetve az elsőszülötteket többször éri agresszió.

A gyermek megrázása a 0-3 éves korú gyermekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma. Általában a fáradt, kontrolljukat veszett szülők, gondozók okozzák ezt a sérülést. Elmondható, hogy a felnőttek nem is sejtik, hogy milyen súlyos sérüléseket okozhatnak ezzel a babáknak. Az ilyen bántalmazáson átesett babák jellegzetes kórképet mutatnak, melynek angol neve „Shaken Baby Syndrome” vagyis magyarul a „megrázott gyermek szindróma”. Jellemző, hogy a legsúlyosabb esetekben agyvérzés, gerincsérülés léphet fel, mely kb. 20%-ban a gyermek halálát okozza. A túlélők jelentős része maradandó károsodást szenved.

A gyermekbántalmazás megelőzése érdekében az OGYEI évek óta feladatának tekinti a gyakorlati információk minél szélesebb réteghez való eljuttatását. Az angolszász országokban sok éve szerveznek kampányokat „Sose rázd a kisbabádat” címmel. Intézetünk számos nemzetközi szervezettel áll kapcsolatban, így jutottunk hozzá az Ausztráliában évek óta használt felvilágosító anyaghoz, amely áll egy animációs kisfilmből és a hozzá kapcsolódó szóróanyagból (az ausztrál szervezet a szerzői jogokat fenntartja). A „Közös Kincsünk a Gyermek” Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében Intézetünk elkészítette a film és a szóróanyag magyar adaptációját. Az OGYEI szeretné felhívni a figyelmet a kórkép jelentőségére és a aktív felvilágosítással megakadályozni a gyermek megrázásából adódó súlyos szövődményeket. Ez a munka része az Országos Bűnmegelőzési Programnak is.

 

Nem reggelizik sok kamasz - viszont szexuális életet él

Fontos lehet odafigyelni a kamaszok testi és lelki egészségére, mert ezzel megelőzhetők lennének a körükben előforduló vezető halálokok, a balesetek és az öngyilkosság. Igaz, hogy a megfelelő felnőtt minta elengedhetetlen, ám az is, hogy legyen egy olyan közeg, melyben nyugodtan kérdezhetnek és ahol a megfelelő tájékoztatást kapják. A tiniknél ugyanis (elsősorban a szexualitás területén) a megbízható és képzett szakembertől kapott tudás a későbbi sikeres élet egyik záloga lehet.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) felmérése szerint a tiniknek a kamaszkor két nagy kihívásával kell szembenéznie: egyrészt, az önálló felnőtté válással, másrészt, a "robbanásszerű" nemi éréssel; és bár az utóbbi egyre fiatalabb korban következik be, a pszichés fejlődés és az önállósodás egyre későbbi életkorokra tolódik el. 
Az OGYEI éppen ezért olyan Kamaszambulanciát szervezett, ahol a fiatalok szakemberekkel konzultálhatnak, rideg és szürke rendelő helyett barátságos és vidám környezetben. Az elfogadó és diszkrét szakemberek első számú célja a megelőzés és a a felvilágosítás.
Az intézet kutatása szerint a 16-17 évesek felének volt már szexuális tapasztalata, de a szexuálisan aktívaknak csak a 60-70 százaléka védekezik. A 15-17 éves korosztály 20-40 százaléka dohányzik naponta, és 10-40 százaléka fogyaszt hetente alkoholt. A városi serdülők háromnegyede alig mozog, és csak a felük reggelizik rendszeresen.
 
2010. 02. 11. 
 
forrás: HáziPatika.com
 

Konferencia a szülés körüli pszichés problémák kezeléséről

A család születésének korai időszakát érintő zavarokról tanácskoztak ma a XI. Családbarát Konferencián Budapesten.

A perinatális (születés körüli) időszak pszichés zavararainak kezeléséről mutattak be olyan, Európában elterjedt kezelési formát, mely a szülést követő időszak mentális problémáinak kezelésének új dimenzióira mutat rá. Angliában például 1948 óta létezik a lehetőség az anya és a gyermek együttes felvételére, Magyarországon azonban nem megoldott a pszichés megbetegedésben szenvedő anyák és gyermekeik közös kezelése. 
Dr. Németh Tünde kezdeményezésére, Dr. Kurimay Tamással folytatott közös munka keretében 2004-ben megkezdődött az együttműködés az Országos Gyermekegyészségügyi Intézet, a Szent János Kórház Pszichiátriai Osztálya és a Heppenheimi Pszichiátriai Intézet között, amelynek egyik célja volt, hogy Magyarországon is elindulhasson a pszichiátriai osztályon az anya-gyerek együtt kezelésének új útja, az anya- gyerek egységek kialakítása. E szakmai együttműködési program keretében a heppenheimi Pszichiátriai Intézettel - ahol a poszt partum depressziós és pszichotikus anyák közös kezelését több éve sikeresen alkalmazzák - megfelelő szakmai segítséget kapott az "Együtt, a szülés előtti, szülést követő mentális zavarok felismerése és kezelése az anya-gyermek egységben" című modellprogram elindításához. A konferencián a többi között ez a programot is bemutatták.

A konferenciát a Országos Gyermekegészségügyi Intézet támogatásával a Családbarát Program keretében rendezték meg. 
 
Forrás: HáziPatika.com

Milyen lelki zavarokat okozhat a születés körüli időszak? Mit tehetünk? - XI. Családbarát Konferencia

XI. alkalommal tart családbarát konferenciát az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete, amely többek között a fenti kérdésekre is keresi a választ. A programon szó lesz a szülés előtti szorongásról, a szülés utáni depresszióról, valamint a szülés körüli időszak zavarairól is. A Családbarát Program célja, hogy megfelelő teret kapjon az egészség és az egészségfejlesztés az egészségügyi és szociális ellátásban, valamint segíteni a család ősi támogató rendszerének a visszaállítását. Fontos szempont még, hogy a prevenciós munka során elterjedjen a lakosság körében az életminőség javításának, a testi – lelki egészség megőrzésének az igénye is. 
 
A Családbarát Program azt a szemléletet vallja, hogy bár az élet eseményei alapvetően biológiailag meghatározottak, jelentős befolyásoló tényező a szülők előtörténete, a gyökerek, valamint a kulturális és társadalmi szféra, a környezet. Alapelvei az emberközpontúság, holisztikus szemlélet, paritásos viszony, rendszerszemlélet, egységes információ a szakembernek és a kliensnek, támogató kapcsolat, a kliens aktív részvételénél a prevenciós és gyógyító folyamatokban. A Program keretében megrendezett XI. Családbarát Konferencia olyan témát közelít meg, mely a család születésének korai időszakát érinti, azaz a perinatális (születés körüli) időszak pszichés zavararait. A témát olyan szakemberek segítségével járjuk körül, mint szociálpolitikus, felnőtt és gyermekpszichiáter, kutató és gyakorló pszichológus, védőnő, gyermekgyógyász és szociális munkás. 

A rendezvény során a szakértők bemutatnak olyan, Európában elterjedt kezelési formát (Angliában például 1948 óta létezik a lehetőség az anya és a gyermek együttes felvételére), mely a szülést követő időszak mentális problémáinak kezelésének új dimenzióira mutat rá, hiszen az elmúlt évek szakmai tapasztalatai azt mutatták, hogy Magyarországon nem megoldott a pszichés megbetegedésben szenvedő anyák és gyermekeik közös kezelése. Dr. Németh Tünde kezdeményezésére, Dr. Kurimay Tamással folytatott közös munka keretében 2004-ben megkezdődött az együttműködés az Országos Gyermekegyészségügyi Intézet, a Szent János Kórház Pszichiátriai Osztálya és a Heppenheimi Pszichiátriai Intézet között, amelynek egyik célja volt, hogy Magyarországon is elindulhasson a pszichiátriai osztályon az anya-gyerek együtt kezelésének új útja, az anya- gyerek egységek kialakítása. E szakmai együttműködési program keretében a heppenheimi Pszichiátriai Intézettel -, ahol a poszt partum depressziós és pszichotikus anyák közös kezelését több éve sikeresen alkalmazzák - megfelelő szakmai segítséget kaptunk az „Együtt -a szülés előtti, szülést követő mentális zavarok felismerése és kezelése az anya-gyermek egységben” című modellprogram elindításához. A konferencián a többi között ez a Program is bemutatásra kerül. 

A konferencia helyszíne: Hotel Griff-Budapest, 1113. Budapest Bartók Béla u. 152.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vírusgyilkos védőoltások?

WellnessCafe 
2009. 10. 07. 
 
Egy vasárnapi ebéden elfogyasztott magyaros étel tízezerszer több antitestet tartalmaz, mint egy védőoltás. Ezt Dr. Mészner Zsófia az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató mondta mai sajtótájékoztatójukon. 
 
A fertőzések ellen védőoltással védekeznének a legtöbben, ehhez képest a gyermekek legnagyobb részét a szülők csak a kötelező oltásokra viszik el. A védettség érzetének növelését a lakosság 96%-a a mindenkori egészségügyi vezetéstől várja el. 
TNS által végzett közvéleménykutatásból kiderült, hogy nem érezzük magunkat védettnek a betegségekkel szemben. Duránszkai Gábor igazgató azt mondta: a szülők nem ismerik a bárányhimlő és a méhnyakrák ellen beadható oltásokat, miközben az influenza elleniekről már mindenki hallott.

Közben leginkább a daganatos megbetegedésektől tartanak és azok között is a méhnyakrák az, amelytől a legtöbben félnek. A megkérdezettek túlnyomó többsége azt gondolja, hogy a rák ezen formájának megelőzésénél a rendszeres nőgyógyászati szűrések mellet nagy a szerepe a védőoltás beadásának. Ugyanakkor az ilyen irányú ismeretek mellett sok tévhit is felszínre került. Az megkérdezettek ötöde gondolja az, hogy uszodákban, fürdőkben is elkapható a betegség valamint, hogy egy HPV-vel fertőzött ember bőrének érintése is terjeszti a kórt. 
Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató elmondta, hogy a védőoltásoktól való félelmek alaptalanok. Ezen oltások működtetik az immunrendszert. Tapasztalata szerint a védőoltásokkal kapcsolatos hisztériák követik a nyugati trendeket, igaz kb. 10 éves késéssel és kevésbé szakmai formában. 
Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a gyártók érdekeltek abban, hogy egy védőoltással teljesen megelőzzenek egy járványt, és tévhit az a hozzáállás, hogy csak ideiglenesen védenek az oltások a betegségekkel szemben.
Mindig voltak olyanok, akik a fentiek ellenkezőjét próbálták bizonyítani, illetve orvosi gyakorlatukkal szembementek a kötelező védőoltásokkal, azonban az ilyen próbálkozások legtöbbször helyi járványok kitöréséhez és gyermekkori halálesetekhez vezettek.
 
Forrás: Az Avantgarde Group sajtóközleménye

Kitüntetést kapott

Semmelweis nap alkalmából az OGYEI Igazgatási és Gazdálkodási Főigazgató
helyettese, dr. Tollár Judit, az Országos Tisztifőorvos Elismerő Oklevelét
vehette át. 

 

 

Egészségesebbek-e a jómódúak?

 2008. október 08. 16:28 

Forrás: http://hvg.hu/egeszseg/20081008_eletmod_szex_felmeres.aspx

A szegénység és az egészségi állapot között már gyerekkortól szoros összefüggés van: a napi gyümölcsfogyasztás hiánya, az édes üdítőitalok gyakoribb vásárlása, a fogmosás elhanyagolása, a sportolási lehetőségek csekély igénybevétele negatív hatású, ugyanakkor a jómódú fiatalok körében magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, valamint korábban kezdik a szexet - állapította meg egy nemzetközi felmérés. 

Németh Ágnes, az ÁNTSZ felügyelete alá tartozó Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője és munkatársai ismertették az Európa és Észak-Amerika 41 országára kiterjedő, összesen 204 ezer gyermek, illetve fiatalkorú részvételével tartott felmérés eredményeit. 
 
Magyarország a legtöbb témát illetően a középmezőnyben helyezkedik el. A lányok és az idősebb fiatalok kevésbé érzik magukat egészségesnek nálunk a többi országhoz képest - és ez általában jellemző Kelet-Európára. A lányok, bár körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis kövérnek érzik magukat és fogyókúráznak, s elégedetlenek a saját testképükkel. 
 
Ami a "rizikós" magatartásokat illeti, a fiúkat sok tekintetben utolérték Magyarországon a lányok, például az alkohol, a cigaretta és a kábítószer kipróbálását illetően. 
 
A kannabisz kipróbálása esetében Magyarország az országok között az alsó harmadban helyezkedik el. Ugyanez vonatkozik a szex elkezdésére is. Nyugat-Európában többen szednek fogamzásgátló tablettát, míg Magyarországon a szexet kipróbáló fiatalok 78 százaléka óvszert használt. 
 
Magyarországon kevesen reggeliznek - ami egészségtelen - és ez a szinte gyerekkorúakra is vonatkozik. A lányok többet fogyókúráznak mint a fiúk, utóbbiak viszont többet mozognak. A magyar fiatalok a 41 ország átlagához képest nem tévéznek sokat. 

Ritkábban járnak a világátlagnál a magyar tinédzserek a barátaikkal vendéglőkbe, klubokba - ez abból a szempontból pozitív hatású, hogy így kevesebbet isznak, dohányoznak és kábítószereznek. 
 
A jómódú fiatalok körében általában magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás. Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erőszak aránya is magasabb a tehetősebb szülőkkel megáldott fiatalok körében, ám amint a vizsgálat megállapítja, e tekintetben Magyarország kivételt jelent. 
 
A WHO által koordinált vizsgálatsorozat a nyolcvanas évek közepén indult több tucatnyi országban. Magyarország a kezdetektől csatlakozott a felmérésekhez. 
 
Az eredményeket számos fórumon tervezik hasznosítani, például a törvényhozásban, az egészségvédelemben, az oktatásban a civil szférában is.
 
 

Sajtóközlemény

A lelki betegségek a perinatális időszakban: problémák és megoldások 

AZ ORSZÁGOS GYERMEKEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZETKONFERENCIÁJA 2009. március 31. 

Harmadik alkalommal rendezett konferenciát az OGYEI a perinatális hangulatzavarok témakörében.

 

A téma népegészségügyi jelentsége nagy, mert a szülés utáni depresszió előfordulása 15-20 %, és szövődményei két generációt (anya – család – újszülött) is érintenek. Több vizsgálatban beigazolódott, hogy a szülés utáni depresszió a gyermek fejlődésének legfőbb rizikófaktora. Ezért New Jersey-ben 2006-ban törvényt hoztak, miszerint a szülés körüli időszakban az orvosoknak (családorvos, gyermekorvos, szülész-nőgyógyász) kötelező a depresszió irányába szűrni.
A szülés utáni depresszió felismerése és mielőbbi kezelése mind az anya, mind az újszülött egészségének, testi épségének érdekében alapvető fontosságú.
A megelőzés lenne az elsődleges szempont, és ebben bizonyítottan jó eredményeket hoztak a következők: testmozgás, táplálkozás, omega-3-zsírsav.

A kezelést tekintve vannak esetek, amikor gyógyszeres kezelésre is szükség van, megfelelő szakorvosi kompetencia és követés mellett. További kezelési mód a pszichoterápia, fényterápia, és biztató vizsgálatok vannak az omega-3-zsírsavra és az akupunktúrára vonatkozóan.

 

Jelentős népegészségügyi probléma továbbá, hogy úgy tűnik, a terhességre vállalkozó nők pszichiátriai betegsége önálló rizikófaktor a koraszülés és a kis súlyú újszülött szempontjából, ami a csecsemőhalandóság, illetve különféle betegségek veszélyét rejti.
A pszichiátriai és a szülészeti kutatások egyaránt kiemelten foglalkoznak azzal a fontos kérdéssel, hogyan lehet a várandós anya kiegyensúlyozott lelkiállapotát és a születendő baba egészségét egyaránt fontos szempontként kezelve biztosítani.
Bár egyre több a tudományos eredmény, nem egyértelmű, hogy melyik pszichés probléma, illetve az ezzel kapcsolatosan alkalmazott gyógyszeres kezelés pontosan hogyan befolyásolja a terhesség kimenetelét. Az elmúlt három évben kiemelkedő eredmények születtek; általánosságban az mondható, hogy a gyógyszeres kezelés kevésbé magzatkárosító hatású, mint maga a betegség.

 

 

 

Pro Sanitate-díj

Pro Sanitate-díjat kapott dr. Aszmann Anna, az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatási és orvos-szakmai tanácsadója, aki pályáját a Pécsi Gyermekklinikán kezdte majd az alapellátás területén gyermekszakorvosként és iskolaorvosként tevékenykedett. Közel 25 éve a gyermekegészségügy országos intézeteiben közép- és felsővezetőként tevékenykedett. Speciális kutatási területe a gyermekek egészségmagatartásának vizsgálata, melynek alapján 20 éve a WHO/EURO által koordinált nemzetközi vizsgálat hazai koordinátora. Az egészségneveléssel és egészségvédelemmel kapcsolatos számos vizsgálat, képzés résztvevője. Az iskola- és ifjúságegészségügy szakképzés és a tankönyv szervezője és szerkesztője. Ezen felül számos cikket, könyvrészletet publikált és 6 könyvet szerkesztett, hazai és külföldi kongresszusokon vett részt a témákban.Az elismerést a gyermekegészségügyért, egészségvédelemért és egészségnevelésért végzett közel négy évtizedes kimagasló tevékenységért kapta, melyből közel 25 évet a szakmát támogató módszertani területen töltött el. Magyarországi és nemzetközi elismertségéért, melynek eredményeként a WHO kutatásai alapján hazai szakértőjeként tartja számon, valamint a védőnők és házi gyermekorvosok is tiszteletbeli tagjuknak nyilvánították. 

Minden 25. kisbaba sérülten születik

Minden 25. kisbaba sérülten születik!

Forrás: HáziPatika.com  2008. 08.28.

 A tartalom elérési útvonala (URL): http://www.hazipatika.com/services/news/?nid=20431  

Minden 25-30. csecsemő, tehát az újszülöttek körülbelül 3-5 százaléka valamilyen kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességgel jön világra, pedig az esetek nagy része megelőzhető lenne - hívták fel a figyelmet szakemberek az Első közép- és kelet-európai konferencia a fogamzás előtti egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről elnevezésű konferencián, Budapesten.

A legnagyobb baj, hogy Magyarországon a terhességek fele nem tervezett, és a tervezettek többségét sem előzi meg egészségügyi vizsgálat, illetve a szülők testi felkészítése a gyermekvállalásra.

Az egyik legsúlyosabb fejlődési rendellenesség a velőcsőzáródási-rendellenesség, amely nyitott gerincet, agyvelő-agykoponya hiányt, agyhártya-agyvelősérvet okoz. Ennek megelőzésére az 1980-as években Magyarországon dolgoztak ki stratégiát, amikor a dr. Czeizel Endre által vezetett kutatócsoport bebizonyította, hogy folsav adásával ez a probléma megelőzhető.

"Mégis épp Magyarország az, ahol nem kötelező a folsav pótlása várandósság előtt és alatt, miközben például az Egyesül Államokban épp a magyar eredmények miatt bevezették a lisztek folsavas dúsítását" - mondta dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője.

Mivel Magyarországon a szülészeti ellátás keretében általában a 11. - 12. héten kezdik a terhesgondozást, így a szervek kialakulásának szempontjából döntő időszakban nem részesül az édesanya prevenciós ellátásban.

"Családtervezéssel, prevencióval a fejlődési rendellenességek fele, a nyitott gerincűség 90 százaléka megelőzhető lenne!" - tette hozzá az osztályvezető asszony.

"Az egyes fejlődési rendellenességek száma viszonylag alacsony, az országok nem engedhetik meg maguknak hogy, mindegyik megelőzésére kutatásba kezdjenek. Ezért fontos a nemzetközi összefogás" - mondta Alison Johnson, a Natonal Center on Birth Defects and Developmental Disabilities (USA) igazgatója.

A konferencia augusztus 30-ig tart, a rendezvény védnöke dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos, fővédnöke dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tanácskozás egyik célja, hogy áttekintést nyújtson a fogamzásképes korú nők egészségvédelméről, a fogamzás előtti gondozás szerepéről és a veleszületett rendellenességek megelőzésének lehetőségeiről.

Kéky Kira

Terhes? Gyógyszert szed? Ezt tudnia kell!

Terhes? Gyógyszert szed? Ezt tudnia kell! 

Forrás: http://www.hazipatika.com/services/news?nid=20443 

A legtöbb gyógyszer annak ellenére is szedhető terhesség alatt, hogy a gyártók ezt veszélyesnek minősítik. Magyarországon is létezik információs szolgálat, amely egyszerűbb esetben telefonon, rendszeres gyógyszerszedés esetében személyes konzultáció keretében véleményezi a készítmények teratogén, tehát magzatra káros hatását - mondta a HáziPatika.com-nak dr. Erős Erika az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője.

Az édesanyák vagy gyermeket tervezők, illetve szoptatós édesanyák a 38 38 477-es telefonszámon kaphatnak segítséget, ha gyógyszeres kezelésre szorulnak. Akár egy egyszerű fájdalomcsillapító, akár egy bakteriális fertőzés esetén kérhetnek tanácsot a szakemberektől.

Ugyanezen a számon kérhetnek időpontot személyes konzultációra, ha valamilyen betegségük miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak.

A szakember elmondta, hogy jelenleg összesen körülbelül 30 készítmény van, ami károsítja a magzatokat, tehát a gyógyszerek túlnyomó többsége - bizonyos szabályok betartásával - szedhető.

A szolgáltatásnak köszönhetően már számos édesanya szült egészséges gyermeket annak ellenére, hogy gyógyszerszedésre szorult, vagy hogy mások javaslatára majdnem megszakíttatta a terhességét attól félve, hogy a gyermek betegen születik a gyógyszerek hatására.

Kanadában, az Egyesült Államokban egyébként a telefonos és személyes konzultáción kívül interneten is kaphatnak segítséget a várandósok illetve szoptatók - tette hozzá dr. Siffel Csaba szakorvos, a Natonal Center on Birth Defects and Developmental Disabilities (USA) epidemiológusa.

A napokban éppen Budapesten zajló Első közép- és kelet-európai konferencia a fogamzás előtti egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről elnevezésű konferencián a teratogenitás tájékoztatásával foglalkozó amerikai alapítvány és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezetői várhatóan meg fognak állapodni arról, hogy ezt az internetes tájékoztatást hogyan lehet megvalósítani Magyarországon.

Kéky Kira

Veleszületett rendellenességek megelőzése

Konferencia a veleszületett rendellenességek megelőzéséről

2008. 08. 28. 18.20

 

Forrás: http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=1&article_id=93635

 

Minden huszonötödik-harmincadik csecsemő valamilyen veleszületett rendellenességgel jön világra Magyarországon - mondta Siffel Csaba epidemiológus szakorvos, a veleszületett rendellenességek megelőzéséről szóló nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján csütörtökön; a szakember véleménye szerint szemléletváltásra van szükség a megelőzés tekintetében.


A kutató kiemelte a folsav szerepét az egyik leggyakoribb rendellenesség, a nyitott gerinc megelőzésében. A folsavat Európán kívül világszerte - amerikai és egyes ázsiai, afrikai országokban, valamint Ausztráliában - használják, Európa "fehér foltnak" számít.

Pedig Magyarországon kutatták először ezt az anyagot az 1980-as évek végén, és számos későbbi kutatás hivatkozik a magyar eredményekre - mondta Siffel Csaba, aki az Egyesült Államokban egy születési rendellenességekkel foglalkozó intézet munkatársa.

A folsavat számos országban lisztkészítményekbe keverik; ezeken a helyeken számottevően csökkent a nyitott gerinccel születők aránya - tette hozzá a szakorvos. A négynapos konferencia célja, hogy áttekintést nyújtson a fogamzásképes korú nők egészségvédelméről, a fogamzás előtti gondozás szerepéről és a veleszületett rendellenességek megelőzésének lehetőségeiről a közép- és kelet-európai régióban. Siffel Csaba elmondta: reméli, hogy a konferencia végén ajánlás születik, amit eljuttatnak a politikusokhoz, szakemberekhez.

Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) ifjúsági és családtervezési osztályának vezetője elmondta: az iparosodott országokban a veleszületett rendellenességgel született babák 25 százaléka hal meg. A betegséggel született, rokkant emberek ellátása rengeteg pénzbe kerül, míg a megelőzés költségei elenyészők.

A társadalombiztosítási rendszer ennek ellenére nem finanszírozza a prevenciót - más országokban például a folsav-készítményeket szedők visszaigényelhetik költségeik egy részét - és a családtervezési programot sem támogatja. Pedig szükség lenne rá, hogy a rosszabb szociális körülmények között lévők is élhessenek ezzel a lehetőséggel - tette hozzá.

A családtervezési program elősegíti a rendellenességek megelőzését, például a szájpadhasadékkal születő gyermekek száma felére csökkenthető, a nyitott gerinccel születés pedig 90 százalékban kivédhetővé válik. A program során - még a fogamzás előtt - megvizsgálják, mennyire alkalmasak a leendő szülők a megtermékenyülésre, a veszélyeztető tényezőket - dohányzás, alkoholfogyasztás - megszüntetik, végül multivitaminokkal, folsavval védik a magzatot a terhesség első 12 hetében.

Forrás: MTI

 

Iskola-egészségügy

Iskola-egészségügy: sok az idős orvos

Mellékhatás.hu 2008.08.28., 10:28

Címkék: iskola-egészségügy

Az elmúlt két évben megduplázódott az iskola-egészségügyben dolgozó főállású védőnők száma. A főállású iskolaorvosok száma viszont alacsony, ráadásul magas az átlagéletkoruk. Emiatt hamarosan problémák lehetnek. Így iskolakezdés előtt dr. Aszmann Annát, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet szaktanácsadóját kérte meg a Mellékhatás.hu, hogy adjon képet az iskola-egészségügy helyzetéről.

- Főfoglalkozású iskolaorvos mintegy 250 van az egész országban, a többiek vegyes vagy gyermekorvosi praxisuk mellett látják el ezt a feladatot. Hogy egy-egy iskolára vetítve ez mit jelent, abban viszont igen nagy a variációs lehetőség, hiszen vannak olyan nagy létszámú középiskolák, ahol két orvos is dolgozik, van, ahol egy, és nem ritkán előfordul, hogy egy orvos több, akár 3 iskolát is ellát – mondta bevezetésként dr. Aszmann Anna.

– A védőnői rendszer viszont átalakult az elmúlt években, elsősorban a sajnálatosan alacsony születésszámok miatt, és a kis gyermekszámú körzetekből az iskola-egészségügybe irányították át a dolgozókat. Ezért is adhatunk számot a védőnői létszám örvendetes, nagymérvű növekedéséről.

- Azonban nem véletlenül kétszereplős az iskola-egészségügy, hiszen külön feladatai vannak az orvosoknak és a védőnőknek. Vagy az egyik oldal erősödése az egész rendszert erősíti?

- Az iskolaorvosi rendszer lényege természetesen nem az akut betegállás, hanem a prevenció, a szűrővizsgálatok és az egészségre nevelés. Az alapszűréseket, például a testméretek felvételét, az érzékszervek és a testtartás vizsgálatát a védőnők el tudják végezni. Ha pedig problémát észlelnek, azt jelzik az orvosnak. Közre tudnak működni az egyedi gondozás iskolán belüli formáiban, tehát elő tudják segíteni például, hogy diabeteszes gyermekek megfelelő körülmények között adják be az inzulinjukat, konzultálni tudnak a megfelelő étkeztetésükről, a testnevelő tanárral egy asztmás gyermek terhelhetőségéről. Ugyanakkor az is tény, hogy alacsony az iskola-egészségügyben résztvevő orvosok száma, és magas az átlagéletkoruk. Emiatt néhány éven belül problémák lehetnek.- Ön szerint miért nem elég vonzó ez a munka?

- Alapfeltétel, hogy az iskolaorvosoknak szakvizsgával kell rendelkezniük, és egy fiatal képzett orvos, valószínűleg más, nagyobb szakmai előmenetelt jelentő állás után érdeklődik. Az iskolaorvosi tevékenységet is az OEP finanszírozza, főállásúaknál az önkormányzat kiegészítheti a juttatást, de erre kevés településnek van lehetősége. A nem főállású orvosok pedig nem túl magas fejkvótát kapnak. Természetesen vannak azért fiatal iskolaorvosok is, hiszen például az anyasággal nagyon jól összeegyeztethető elfoglaltságot jelent. Ugyanakkor az is nagyon jellemző, hogy idős orvosok a praxis felhagyása után választják ezt az ügyelet nélküli munkát. - Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet közzétette a honlapján az orvosok és védőnők által szolgáltatott adatok alapján készült, 2006-2007-re vonatkozó iskola-egészségügyi jelentést, amiből többek között az is kiderül, hogy „az iskolába lépők egészségi állapota a tanulóévek során folyamatosan romlik”…

- Egyrészt tudni kell, hogy a jelentés sajnos nem teljes körű adatszolgáltatás alapján készült. A korábbi hivatali ellenőrzés, a közvetlenül a statisztikai hivatalnak küldendő jelentések rendszere megszűnt. De ha mindenkitől megkapnánk az adatokat, akkor is problémát jelente, hogy az oktatási intézmények struktúrája igen bonyolulttá vált. Ezért éppen most készítünk egy új jelentőlapot, amelyen megpróbáljuk az anya- és tagintézmények, intézményegységek rendszerét is leképezni. Másrészt pedig, ha jól értem a felvetését, akkor a gyermekek egészségi állapotának kérdése jóval komplexebb. A magyar gyerekek egészségi állapota a világtendenciába illik, negatív hatással van rá a szabadidő passzív eltöltése, bár mostanában mintha kissé növekedett volna a fizikai aktivitás. Vannak kollégák is, akik szerint nem elég hatékony a jelenlegi rendszer, az orvosokat kivonnák az iskola-egészségügyből. Az ő érvelésükben fontos, hogy a szűrővizsgálatokat a háziorvos is elvégezhetné. De a jogszabály értelmében ennek most sincs akadálya, a szülő kérheti ezt. Mi viszont éppen azért tartjuk fontosnak, hogy megmaradjon a jelenlegi iskola-egészségügyi rendszer, mert így a tanköteles korú gyermekek elérhetők, és a gyermekek általános egészségi állapotát sokkal pontosabban megítélhetjük, és így jobban ki lehet jelölni az esetleges feladatokat is.

"Aranyat érő szoptatás"

A gyermekek érdekében: Aranyat ér a szoptatás!
  2008.07.30. 19:28

Augusztus első hete a szoptatás világhete, amelyet 1992 óta ünnepelnek meg, ma már 120 országban. Évről-évre a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), vagyis a Szoptatást Támogató Szervezetek Szövetsége választ egy témát, amely köré a világhét akciói szerveződnek: idén az olimpiához kapcsolódóan az Aranyat érő támogatás 2008 jelmondatot adta - mondta Dr. Németh Tünde gyermekgyógyász, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság titkára egy szerdai sajtótájékoztatón. A szoptatás valóban "aranyat ér", hiszen az anyatejes táplálás segíti elő leginkább az újszülöttek, valamint a csecsemők kiegyensúlyozott testi, szellemi és lelki fejlődését. A szoptatás népszerűsítésének éppen ezért rendkívül fontos figyelemfelkeltő programja a világhét.

A WABA arra buzdít, hogy az édesanyák kapjanak meg minden segítséget ahhoz, hogy fél évig kizárólag szoptassák gyermeküket, majd megfelelő kiegészítő táplálás mellett folytassák a szoptatást két éves korig vagy tovább, igényeiknek megfelelően - fogalmazott Dr. Németh Tünde a Zuglói Rendelőintézetben tartott sajtótájékoztatón.

A szoptatási hét felhívása a szoptatás segítésének fontosságára öt pontban hívja fel a figyelmet. Az első a család és a közösség segítő szerepét hangsúlyozza, a második az egészségügyi ellátórendszerét, a harmadik a kormányét és a törvényhozásét, a negyedik a munkahelyét, az ötödik pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a családi krízishelyzetben lévő anyának szintén támogatásra van szüksége. A legfőbb cél, hogy bármelyik kör felé fordul az édesanya, pozitív és empatikus segítséget kapjon a szoptatáshoz.

Odor Andrea országos vezető védőnő elmondta: az elmúlt tíz év alatt jelentősen javult a szoptatás helyzetének alakulása Magyarországon. Míg 1997-ben az első félévüket betöltött csecsemők közül a kizárólagosan szoptatottak aránya 23,1 százalék volt, addig ez az adat 2007-ben 43,9 százalék volt. Az első életévüket betöltött csecsemők közül a még szoptatott, anyatejet/női tejet kapók aránya 1997-ben 38,7 százalék volt, 2007-ben pedig 55,1 százalék. Ezek az adatok az Európai Unión belül is jónak számítanak. A szoptatás fontosságára való tekintettel az Egészségügyi Minisztérium 2005-ben újraindította a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságot, amelynek feladatai között szerepel például az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek munkájának összehangolása, az anyatejes táplálást elősegítő információk eljuttatása a családokhoz, szakemberekhez és az is, hogy minél több bababarát kórház, bababarát terület legyen az országban.

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagja a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Zuglói Rendelőintézet Bababarát Területtel rendelkezik és a bizottságtól megkapja a Címhez járó táblát. Ez egy olyan helyiség, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között megszoptathatják, elláthatják gyermeküket. Eddig több mint 30 ilyen helyiség kapott Bababarát Terület elnevezésű táblát a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságtól, köztük éttermek, kórházak, felsőoktatási intézmények, könyvtárak, bevásárlóközpontok és templomok. A bizottság folyamatos ellenőrzéssel garantálja a Bababarát Területek minőségének állandóságát.

 

http://www.kisalfold.hu

Mégsem ciki a cigi: egyre több magyar kamasz dohányzik

Független Hírügynökség
2008.02.07. 16:14

Egyre több a dohányos a magyar kamaszok között, ráadásul majdnem ugyanannyi lány gyújt rá naponta, mint fiú, és ugyanannyi alkoholt is isznak. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) csütörtökön közzétett felméréséből az is kiderül, hogy a 11-17 év közötti fiatalok közül a lányok gyakrabban kerülnek depressziós hangulatba, mint a fiúk, viszont mindkét nem képviselőinek 1/3-a elégedetlen az életével.

Az OGYEI 1986 óta vesz részt egy olyan nemzetközi kutatásban, amely az iskoláskorú gyerekek életmódját, magatartását vizsgálja. Az egészségügyi világszervezet, a WHO fogja össze a 43 országban zajló felméréseket, amelyeket 4 évente ismételnek meg. A legutóbbi vizsgálat 2006-ban volt, amelynek során Magyarországon összesen 6 ezer 11-17 éves iskolást kérdeztek ki. Például arról, hogy mennyire fáradékonyak, milyen gyakran fáj a fejük, van-e krónikus betegségük.

A felmérésből kiderült, hogy a dohányzásról való leszoktató kampányok ellenére az utóbbi 20 évben egyre több a fiatalok között - fiúk 68, lányok 59 százaléka - a naponta cigarettázó. Sőt, már egészen fiatalon, általános iskolában is a gyerekeknek 6-7 százaléka hetente rágyújt. A 17 évesek 90 százaléka már ivott alkoholt, sőt, a lányok fele és a fiúk csaknem 3/4-e már többször volt részeg. A 15-17 évesek 20 százaléka pedig már kipróbált valamilyen drogot, leginkább marihuánát, vagy hasist.

A felmérés foglalkozott a fiatalok agresszivitásával is. Eszerint míg 11-13 éves korban még előfordul egymás bántalmazása, verése, addig a középiskolában ez már nem jellemző. Németh Ágnes a magyar kutatás vezetője elmondta: összehasonlítva a vizsgálatban résztvevő többi országgal a magyar fiatalok egyáltalán nem agresszívek, és drogfogyasztásban is szerencsére a lista utolsó harmadában vagyunk. Amiben továbbra is sajnos az élmezőnyben helyezkedik el hazánk az a fiatal dohányosok száma - tette hozzá.