Terhesség és az alkohol összeegyeztethetetlen egymással

2013. November 12.

Először rendeztek fórumot Magyarországon a várandósság és az alkoholfogyasztás problémáiról a Dreher Sörgyárak Zrt. kezdeményezésére

Különleges fórumot szervezett 2013. november 6-án a Dreher Sörgyárak Zrt.: a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítéséért elkötelezett vállalat szakértőket, civileket és az állam képviselőit ültette egy asztalhoz, hogy megvitassák a terhes nők alkoholfogyasztásával kapcsolatos problémákat, beszélgessenek az okokról, a megelőzés lehetőségeiről és a társadalom jobb, pontosabb felvilágosításának módszereiről. 

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2013-ban elnyerte a Legkiválóbb CSR Megoldás Díjat a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos belső oktatási programjaiért, amelyek során a többi között a cég alkalmazottainak szóló belső tréningeket tartanak, civil szervezetekkel működnek együtt és elindították a www.alkohol.info.hu honlapot is, ahol bárki megismerkedhet az alkoholfogyasztással kapcsolatos legfontosabb információkkal, szakértői véleményekkel és felteheti kérdéseit e témában. A „Terhesség és alkohol” fórum ebbe a programsorozatba illeszkedett.

A fórumot Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki elmondta: a kormány egyik legfontosabb célja a családok és a gyermekvállalási kedv megerősítése. Fontos, hogy ez együtt járjon a felelős szülői magatartási minták elsajátításával, ezért minden olyan tájékoztató célú, figyelemfelkeltő kezdeményezést támogatnak, ami segíti a gyermekek és magzatok egészségségének védelmét. Ez a terület nem csak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is kiemelt figyelmet kap. Fülöp Attila hozzátette: bízik abban, hogy a Dreher kezdeményezése jövőre folytatódik.

Glattfelder Tamás, Dreher Sörgyárak Zrt. gazdasági igazgatója elmondta: a kismamák alkoholfogyasztása egy olyan probléma, amiről beszélni kell. Vállalatuk elkötelezett a felelős alkoholfogyasztás iránt, annál is inkább, mivel munkatársaikon, partnereiken, beszállítóikon keresztül nap mint nap mintegy 14-18 ezer emberrel kommunikálnak. Minden termékükön külön üzenet figyelmeztet arra, hogy az italok fogyasztása csak 18 év felett ajánlott, a Dreher Bak és a Félbarna Arany Ászok csomagolásán pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy várandósok ne fogyasszák azt – emelte ki Glattfelder Tamás.

Dr. Koós Tamás, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Addiktológiai Centrum főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai alkoholfogyasztás mértéke nagyobb probléma mint más országokban, és bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) konzervatív becslései ezt nem támasztják alá, a halálozási mutatók és például a rákos vagy a májbetegségek arányát mérő listákon elfoglalt túlzottan előkelő helyünk ékesen bizonyítja, hogy a túlzott alkoholfogyasztás komoly probléma Magyarországon.

Egyelőre nincs olyan társadalmi nyomás, ami a fogyasztási szokásaik felülvizsgálatára, és szükség esetén arra ösztönözné az érintetteket, hogy szakemberhez forduljanak segítségért. Pedig az alkoholizmus nem csak egészségügyi károkat okoz nemzetgazdasági szinten, de negatív hatásai megmutatkoznak a közlekedési balesetek számában és a munkaerő piacon is, hiszen egy másnapos ember nem vagy nem a megfelelő színvonalon végzi a feladatait. Nem beszélve az ittas emberek által megvert, megerőszakolt nők, családtagok fájdalmáról – tette hozzá a szakember.

Kiemelte: Magyarországot be kellene kapcsolni a nemzetközi vérkeringésbe az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos tájékoztatás, a megelőzés terén – figyelembe véve például a WHO ajánlásait. Fontos volna elterjeszteni azt a piktogramot is, ami egyértelműen jelzi, mely terméket nem szabad várandósoknak fogyasztani.

„Az alkohol mindkét nem számára és minden életkorban jól meghatározható kockázatokat hordoz. A felelős alkoholfogyasztás egyéni döntés kérdése. „Bizonyos élethelyzetekben viszont— mint például a gépjárművezetés vagy a várandósság – egyértelműen tilos. A felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára” – mondta a szakember.

Dr. Klujber Valéria az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakértője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás túlzottan elfogadott a társadalomban. Az emberek sokkal elnézőbbek az ivással, mint az illegális drogokkal szemben, pedig az alkoholizálás lényegesen nagyobb egészségi problémát jelent. Probléma az is, hogy ha egy nő tájékozódni szeretne arról, hogy fogyaszthat-e a terhesség alatt alkoholt, egymásnak ellentmondó információkkal találkozik például az interneten, holott a válasz egyértelmű nem.

„A terhesség alatti ivás következtében kialakuló magzati alkohol-szindróma az értelmi fogyatékosságok kialakulásának leggyakoribb oka a Down-kór és a nyitott gerinc mellett. A 2009-es adatok szerint Magyarországon az újszülöttek 1-5 %-a születik ezzel a szindrómával” – mondta a szakértő. Bizonyított tény, hogy az alkohol átjut a méhlepényen, fejlődési rendellenességeket okoz, ezért nem csak a terhesség, hanem már a várandósságra való felkészülés ideje alatt sem ajánlott a fogyasztása. „Veszélye minden időszakban nagyobb, mint amennyi haszna esetleg lenne” – mutatott rá Dr. Klujber Valéria.

Szerinte a legfontosabb feladat jelenleg a megelőzés, és az, hogy a várandós nők minden érintettől, akivel kapcsolatba kerülnek az egészségügyi ellátórendszerben a terhesség alatt, ugyanazokat az információkat hallják. A különösen veszélyeztetetteknek elérhetővé kellene tenni a speciális várandósgondozást, a nőgyógyászokat, védőnőket pedig szakmai protokoll alapján meg kellene tanítani arra, hogyan szűrhetik ki az alkoholt fogyasztó nőket.

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) elnöke azzal kezdte előadását, hogy rávilágított, mennyire nehéz ma Magyarországon egy társaságban nemet mondani az alkoholra. „Legfeljebb azzal lehet elutasítani a poharat, hogy az ember gyógyszert szed, az alkoholbeteg férfiakra pedig azt mondjuk, ’jól bírja az italt’” – mondta. Pedig az alkoholizmus tünet. „A női alkoholfogyasztás hátterében például nagyon gyakran korábbi, vagy jelenlegi erőszakélmény, bántalmazás áll. Ráadásul a bántalmazott nők sokszor nem dönthetnek a saját testükről vagy arról, akarnak-e inni, mert bántalmazójuk testi-lelki uruk akar lenni. Ha az okokat sikeresen kezeljük, azzal a női alkoholizmus esélyét is jelentősen csökkenthetjük” – hívta fel a figyelmet.

Dr. Takách Gáspár, a Szent István Kórház Addiktológiai Rehabilitációs Osztály vezető főorvosa arra mutatott rá, hogy az alkoholizmus – ahogy más szenvedélybetegségek is – sajátos szereppé válik, és csak akkor lehet kikeveredni belőle, ha az ember másik élethelyzetbe kerül, képes levetkezni korábbi sértettségét, dühét. A negatív energiákat pozitívba kell fordítani, ami nem könnyű folyamat. Az alkoholista olyan mint egy gyerek, aki azt vallja, ’iszom, tehát vagyok’. Számos bevett sémán kell változtatnia, és feldolgoznia azt a traumát, ami az iváshoz vezetett, így juthat el a gyerekből a felnőtt szerepbe. Ehhez azonban szeretetre, elismerésre, biztonságos környezetre van szükség.

„A tapasztalatok szerint a családtagok és a betegtársak bevonásával a nagy kockázatú kismamák intenzív kezelése 80%-kal csökkentheti a megszülető gyermek későbbi kriminalitását, drog- és alkoholfogyasztását és testi, lelki betegségeit. Emellett javítja annak esélyét is, hogy a kismama később dolgozni tudjon” – számolt be tapasztalatairól a főorvos.

Bíró Zsófia, a budapesti Józan Babák Klub munkatársa a 2006-ban önsegítő körként alakult szervezet munkájáról beszélt. A klubban alkohol- vagy kábítószer-problémával élő segítő nők várják várandós vagy kisgyermekes sorstársaik jelentkezését. A tapasztalatok szerint a megbélyegzés, a szégyenérzet, a bűntudat miatt sokan nem mernek tanácsot vagy szakértő segítséget kérni, itt azonban a problémákkal küszködők nem csupán bizalmi légkört találnak, hanem jogi, szociális, egészségügyi vagy más ellátás eléréséhez is segítséget kapnak.

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte a résztvevők bevonásával, akik a fórum közben és után megismerkedhettek a Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület – „Mérlegen az alkohol” című interaktív kiállításával is. „A magzati alkohol szindrómával vagy drogos anya gyermekeként született csecsemők jellegzetes vonásait bemutató babák mély hatással vannak azokra a fiatalokra, akik kézbe vehetik őket az általános vagy a középiskolai bemutatókon” – mondta az Egyesület vezetője. Hozzátette: az alkoholos állapotot imitáló szemüveg hasonló hatást kelt a diákokban, ami remélhetőleg eszükbe jut majd, amikor egy-egy buli után azon gondolkodnak, hogy hazavezessenek.

A fórum jó kiindulópontjául szolgálhat a szervezetek közötti jövőbeni szakmai és gyakorlati eszmecserének és hosszabb távú együttműködésnek a felelős alkoholfogyasztás kultúrájának megteremtésében.

A szakemberek egyetértettek például abban, hogy szükség volna egy olyan protokollra, amelynek segítségével az egészségügyi ellátásban dolgozók, a védőnői hálózat tagjai képesek kiszűrni az alkoholproblémákkal küzdő nőket, és az élethelyzetüknek, szükségleteiknek megfelelő támogatást adni nekik, vagy olyan szervezethez irányítani őket, ahol megfelelő testi-lelki segítséget kaphatnak. Az alkohol miatt  veszélyeztetett kismamák terhesgondozására ugyanis jelenleg nincs egységes, bevett gyakorlat.