SZOPTATÁS VILÁGHETE 2015. AUGUSZTUS 1-7

2015. Augusztus 5.

A WHO/UNICEF 25 éve, 1990-ben kiadott és 15 éve, azaz 2005-ben megerősített  ún. Innocenti Kiáltványban szólította fel a kormányokat a szoptatás támogató nemzeti bizottságok életre hívására és a bababarát ellátás elterjesztésére.


A WHO  ADATAI SZERINT MA MÁR A VILÁG TÖBB, MINT 170 ORSZÁGÁBAN TÁMOGATJÁK A SZOPTATÁST, EZÁLTAL A GYERMEKEK JOBB EGÉSZSÉGÉT.


Természetesen nem egyenlő módon és mértékben tud megvalósulni a 6 hónapos korig kizárólag szoptatással történő táplálás. A társadalom minden rétegének,  laikus és szakmai szereplőjének  lehet és van szerepe ennek a nemes és valós érdeknek/értéknek a képviseletére.

A 2015.év világhetének jelmondata: „ Let’s make it work!  - „ Tegyük működővé!”

Bővebben kifejtve:  „Munka és szoptatás – valósítsuk meg együtt! „


Az idei jelmondat és a WHO nemzetközi honlapon található kiadványok felhívják a figyelmet arra, hogy a jogalkotók, munkáltatók, szakszervezetek, munkahelyek, barátok, családtagok, egészségügyi és társszakmák szakemberei, maguk a gyermeket váró, szülő és nevelő anyák külön-külön sokat tehetnek a szoptató anyák és szoptatott csecsemők érdekében azért, hogy minden csecsemő szoptatáshoz való  joga teljesüljön.


http://www.who.int/mediacentre/events/meetings/2015/world-breastfeeding-week/en/


Magyarországon a várandós gondozás, szülésre felkészítés, a Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság által minősített bababarát kórházak, a rooming-in rendszer, a szülési szabadság, GYES, GYED ideális lehetőséget teremt a 6 hónapos korig történő  kizárólagos szoptatás megvalósulásához.
Ugyanakkor az anyáknak előbb, vagy utóbb össze kell egyeztetniük a szoptatást a munkavégzéssel, esetleg tanulással. A Szoptatásportálon gyakorlati javaslatokat olvashatunk arról, hogy a dolgozó nők milyen eszközöket, támogatásokat tudnak igénybe venni. 


http://www.szoptatasportal.hu/files/Szoptatas_Vilaghete_2015_munka_es_szoptatas_gyakorlati_kerdesek.pdf


A „Természetesen Anyatejjel!„ országos védőnői továbbképző konferenciát ebben az évben Szombathelyen rendezik meg 2015.szeptember 11-12-én, ahol ugyancsak a szoptatás elősegítéséről  és támogatásáról szóló gyakorlati kérdéseket, problémákat vitatnak meg a szakemberek. A rendezvényre várják a védőnőket, csecsemő- és gyermekápolókat, szülésznőket és orvosokat is.


http://www.mave.hu/?q=events/event/375

 

2015. augusztus 2.                                                                                                                    Bíróné Asbóth Katalin
                                                                                                                                     védőnő, módszertani referens,NEFI