A meningococcus fertőzésről – pánik helyett

2016. December 15.

Mészner Zsófia (NEFI főigazgató helyettes, infektológus) összefoglalója orvosoknak, de akár szülőknek is érthetően az oltási lehetőségekről.A meningococcus fertőzésre a fogékonyság általános. 

Magyarországon egyéni védettség kell, nincs magas átoltottságból származó nyájimmunitás. 

A betegség hiperakut lefolyása miatt állandóan kell megfelelő keringő ellenanyag ahhoz, hogy védett lehessen valaki, az immunmemória nem elég, mert nincs idő annak kialakulásához egy adott fertőződés esetén. Emiatt a csecsemő-kisdedkorban adott oltások kb. 3-4 éves korig, utána kb. öt évente csökkennek le annyira, hogy booster dózis kelljen. 

Életkori kockázati csoport a csecsemők, illetve a 2 évesnél fiatalabbak és a 11-25 éves serdülők, fiatal felnőttek.

Jelenleg 5 meningococcus típus (A, C, Y, W-135 és B) ellen van védőoltással megelőzési lehetőség, ezek - az oltóanyagok neveivel:

menC - NeisvacC vagy Menjugate

meningococcus ACYW-135 - Nimenrix vagy Menveo

menB - Bexsero

Mindezek inaktivált - élő kórokozót nem tartalmazó - vakcinák, adhatók egyszerre a szezonális influenzával, vagy attól szabadon választott időben.

MenB oltásból 3+1 a csecsemőkori előírás.  

A csecsemőknek a menC vakcinák jelenleg 70% kedvezménnyel adhatók, 2+1 séma ajánlott (kettő csecsemőkorban minimum 2 hó időközzel és egy harmadik 1-2 éves kor között, minimum 6 hóval az utolsó csecsemőkori után. Ez kb. 3-4 éves korig biztosít keringő ellenanyagokat, ismétlő oltással azonban a védettség előhívható.

A serdülőknek inkább a 4 komponensű + a menB oltás javasolható - a menACYW-135-ből egy, amit öt évvel később ajánlott ismételni, a menB-ből kettő, minimum 4 hét időközzel (de egy adása is jóval több a semminél) 

Felnőtteknek ugyanez, illetve azoknak is, akik valamilyen betegség miatt magas kockázatúak (léphiány, komplement defektus, stb.).