A családtervezés már a fogamzás időszaka előtt kezdődjön!

2013. Július 10.

Hazánkban az 1980-as évek óta működik az „optimális családtervezési modell”, valamint az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben (OGYEI) az ebből kifejlesztett szolgáltatás, mely speciális védőnői konzultációkra épül, a tervezett terhesség esetén a leendő szülők számára oktatást, szűréseket, szükség szerint orvosi ellátást nyújt.
Budapesten, a Bolgárkerék utcai családtervezési rendelőben működő prekoncepcionális gondozás a tervezett terhesség előtt 3 hónappal kezdődik, és a terhesség 12. hetéig tart. A speciális konzultációk során részletes pszichiátriai, családi anamnézissel feltérképezik a családtervező párok életviteli szokásait, anyagi viszonyaikat. A konzultációk során kiszűrhetők a családi halmozódású, valamint az anyai betegségek (pl. epilepszia, depresszió, diabetes), amelyek speciális ellátást igényelnek a fogamzást megelőző időszakban. E betegségek genetikai hajlam alapján, környezeti tényezők hatására alakulnak ki, emiatt része az alap családtervezésnek az úgynevezett „eufenikai megelőzés”, ami azt jelenti, hogy a speciális genetikai hajlammal rendelkező, gyermekvállalást tervezőket kiszűrik, és többek között személyre szabott megelőzési stratégiákkal, hatva az ártó, illetve védő környezetei faktorokra, befolyásolják a betegség megjelenését. A programban külön kitérnek a potenciálisan magzatkárosító fertőzések megelőzési lehetőségeire is.
Ez a modell depresszió esetén is alkalmazható, a prevenció anyát és gyermekét is érinti. Az anyánál a szülés közeli időszakban előforduló depresszió megelőzését teszi lehetővé, a gyermeknél pedig a kora gyermekkori hatások optimalizálásával a gyermek személyiségfejlődését, egészséges lelki fejlődését segítheti elő. A post partum (szülés utáni) depresszió az orvosi gyakorlatban kiemelt figyelmet érdemel lehetséges szövődményei miatt. A szülés utáni depresszió az anya önmaga, illetve a baba iránti törődésének csökkenésével, az anya-gyermek közötti kötődés romlásával, akár az újszülött elhanyagolásával járhat. Emiatt a gyermek verbális fejlődése késhet, IQ-ja átlag 4 ponttal alacsonyabb lehet, gyakori körükben az olvasási, számolási és egyéb tanulási zavar, magatartási problémák alakulhatnak ki. Emiatt nagyon fontos a depresszió időbeni felismerése, kezelése, de még inkább a megelőzése, melynek leghatékonyabb módja a prekoncepcionális gondozás.
A program nemzetközi és hazai szakirodalommal is rendelkezik.

Országos Gyermekegészségügyi Intézet
Családtervezési, Koragyermekkori-  és Ifjúsági Osztály
1148 Budapest, Bolgárkerék utca 3.
Tel: 363-22-29, 383-84-77
http://www.csaladtervezesi-tanacsadas.hu/csaladtervezes