Allergiamegelőzés probiotikumokkal! - Felhívás kismamáknak

Allergia megelőzés csecsemőkorban- szoptatás és probiotikum

 

A még zajló parlagfűszezon sok allergiásnak okoz keserves napokat idén is, de pl. virágporok, házipor, penészgomba, egyes élelmiszerek stb. is sok esetben okoznak nem kívánt allergiás tüneteket (szénanátha, asztma, ételallergia, csecsemőkori ekcéma.

Ráadásul ha ezek az allergiás betegségek halmozottan fordulnak elő a családban, akkor jóval magasabb lehet az allergiás betegségek kockázata az utódokban is.

 

Intézetünk allergia-prevenciós ambulanciájának felkészült allergológus-gyermekgyógyász, diétetikus-védőnő csapata az ilyen várandós és szoptató kismamáknak segít életmódvezetési tanácsadással, az allergológia-immunológia legújabb, tényeken alapuló ismereteinek Evidence Based-Medicine) átadásával.

 

A szoptató kismamák által fogyasztott hasznos probiotikumok allergia-kockázatot csökkentő hatása a szoptatott csecsemőknél jelentkezik, ezt több nemzetközi vizsgálat igazolta az elmúlt években.

 

Ambulanciánkon most újabb lehetőség nyílik a csecsemőkori hasznos probiotikus baktériumok kivizsgált, biztonságos, étrend-kiegészítőként történő alkalmazására, önkéntes kismamáknál egy nemzetközi vizsgálat második fázisában, osztrák-magyar bilaterális program keretében,  a Bécsi Egyetem Táplálkozástudományi Intézetével közösen.

Ennek során azt vizsgáljuk, hogy elfogyasztott probiotikumok allergia megelőző hatása összefüggést mutat-e az anyatej összetételével. 

15-15 ml anyatejmintát vizsgálunk a szoptatás első, negyedik és hatodik hónapjában.

 

A résztvevő anyukák a szoptatás 4. és 7. hónapja között, tehát a kisbabák immunológiai érésének legfontosabb időszakában kapnak térítésmentesen probiotikumot.

A kereskedelmi forgalomban is kapható, engedélyezett probiotikum készítményt a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet fejlesztette ki és biztosítja.

 

Frissen szült, vagy kb. 1-2 hónapos kisbabájukat szoptató anyukák jelentkezését várjuk, szeptember és október folyamán.

A résztevők a probiotikus készítményt térítésmentesen kapják!

Programvezető Dr. Réthy Lajos Attila gyermekgyógyász, allergológus főorvos

 

Jelentkezés a következő címen, szeptember-október folyamán:

Országos Gyermekegészségügyi Intézet (www.ogyei.hu)

1148 Budapest Bolgárkerék utca 3

Tel: 061/38-38-477; 061/363-5272

Terényiné Bicsák Ágnes, E mail: terenyi.agnes@ogyei.hu

Valkóné Kakuk Viktória  E mail: valko.viktoria@ogyei.hu )

E mail: rendeles@ogyei.hu