Sose rázd a kisbabádat

Folyamatban

A csecsemőkori bántalmazás speciális formája a

„Megrázott gyermek szindróma”

 Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) hosszú évek óta foglalkozik a gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak témakörével. Célcsoportjaink a területen dolgozó egészségügyi szakemberek, a szociális szféra munkatársai, valamint a pedagógusok. Szorosan együttműködünk egyéb társszakmákkal, illetve a rendőrség és a gyermek- és családvédelmi szolgálatokkal.

A „Közös Kincsünk a Gyermek” Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében ez évben a csecsemőkorban elszenvedett bántalmazást és annak következményeit térképeztük föl egy ausztrál animációs kisfilm adaptációja és a hozzá kapcsolódó lakossági szóróanyag kapcsán. A csecsemőkori bántalmazás egyik súlyos megjelenési formája a „Megrázott gyermek szindróma” (Shaken Baby Syndrome).

 Szakmai háttér:

Magyarországon évente 30 gyermek hal meg egyértelműen bántalmazás, elhanyagolás következtében. A Gyermekjóléti Szolgálatok gondozásába kerülő gyermekek kb. 8%-akb. 20 ezer gyermek! - szenved bántalmazástól és elhanyagolástól. Szakemberek szerint ott, ahol nagy a szegénység, könnyebben előfordulnak „balesetek” a gyerekkel. A gyermektraumatológiákon manapság szinte minden hónapban fordulnak elő bántalmazási nyomokat viselő, netán háztartási balesetben megsérült, vagy „csak” elhanyagolt gyermekek. Többségük 5 éves kornál fiatalabb. Statisztikák szerint ebben a korban az összes törések több mint negyede szándékos agresszió következménye. Az első életévben bekövetkező halálokok több mint 7 %-a bántalmazás következtében jön létre (ezzel a második helyen áll a halálozási okok közt). A leginkább veszélyeztetettek között vannak a koraszülöttek, a valamilyen fejlődési rendellenességgel, sérüléssel világra jöttek, illetve az elsőszülötteket többször éri agresszió.

A gyermek megrázása a 0-3 éves korú gyermekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma. Általában a fáradt, kontrolljukat veszett szülők, gondozók okozzák ezt a sérülést. Elmondható, hogy a felnőttek nem is sejtik, hogy milyen súlyos sérüléseket okozhatnak ezzel a babáknak. Az ilyen bántalmazáson átesett babák jellegzetes kórképet mutatnak, melynek angol neve „Shaken Baby Syndrome” vagyis magyarul a „megrázott gyermek szindróma”. Jellemző, hogy a legsúlyosabb esetekben agyvérzés, gerincsérülés léphet fel, mely kb. 20%-ban a gyermek halálát okozza. A túlélők jelentős része maradandó károsodást szenved.

 

Az angolszász országokban sok éve szerveznek kampányokat „Sose rázd a kisbabádat” címmel. Intézetünk számos nemzetközi szervezettel áll kapcsolatban, így jutottunk hozzá az Ausztráliában évek óta használt felvilágosító anyaghoz, amely áll egy animációs kisfilmből és a hozzá kapcsolódó szóróanyagból (az ausztrál szervezet a szerzői jogokat fenntartja).

A „Közös Kincsünk a Gyermek” Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében Intézetünk elkészítette a film és a szóróanyag magyar adaptációját és erre építve az alábbi helyszíneken szakmai konferenciákat szervezett.

 

Ez a munka része az Országos Bűnmegelőzési Programnak is. A szóróanyag szabadon másolható, azonban a DVD magyar adaptációja az OGYEI tulajdona, így ahhoz csak Intézetünkön keresztül lehet hozzájutni.

A téma nyomán számos cikk, internetes lapon való megjelenés, TV szereplés (ATV, TV2, HírTV), rádióinterjú keletkezett.

Konferenciák és akkreditált továbbképzések 2010. április -2011. február

 

Helyszín

Résztvevők összetétele

Létszám

Budapest, Hotel Flamenco

2010. április 30.

Védőnők, házi gyermekorvosok, bölcsődei gondozók, szociális munkások

130 fő

Siófok –MACSGYOE országos értekezlete

2010. május 11.

Családsegítők, gyermekjólléti szolgálatok munkatársai

200 fő

Siófok- „Kávészünet” konferencia HGYE országos értekezlet

2010. május 12.

házi gyermekorvosok

Kb. 400 fő

Kóspallag Szent Orbán Erdei Fogadó

2010. június 12.

horvát, német, magyar gyermekorvosok

(angol nyelvű előadások)

Kb. 50 fő

Győr XVII. Gyermek- traumatológiai Vándorgyűlés

2010. szeptember 9.

gyermek traumatológusok, rendőrök

Kb. 80 fő

Szekszárd Művészetek Háza

2010. október 15.

Védőnők, házi gyermekorvosok, bölcsődei gondozók, szociális munkások, gyógypedagógus, gyermekápoló, szülésznő, mentőápoló

168 fő

Velence Hotel Spa Resort

2010. október 28.

Megyei bűnmegelőzési osztályvezetők és munkatársaik

Kb.70 fő

Székesfehérvár Szent György Kórház

2010. október 29.

Védőnők, házi gyermekorvosok, családgondozók, gyermekápolók, rendőrtisztek, krízisközpont vezető, gyermekvédelmi központvezető, szociális munkás, pszichológus

220 fő

Jászapáti Andrássy Termál Hotel

2010. december 6.

Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai

Kb. 40 fő

Budapesti Rendőr-főkapitányság

2010. december 9.

BRFK és Pest megye munkatársai

Kb. 200 fő

Győr Hotel Golden Ball

2010. december 20.

Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai

Kb. 30 fő

Újra konferencia 2011 évben

 

Akkreditált konferenciánkat (9 pont értékben) ismét szeretnénk megrendezni.

 

Tervezett időpont: 2011. május 20. (péntek) és 2011. június 3. (péntek)

 

Helyszín: egyeztetés alatt (vidéki helyszínek)