9. Családtervezési Program és ehhez kapcsolódó szakrendelések

Folyamatban

(Bolgárkerék utcai telephely)
Családtervezési program
Hazánkban 1980-as évek óta működik az „optimális családtervezési modell”, illetve az ebből kifejlesztett szolgáltatás, mely speciális védőnői konzultációkra épül, és a tervezett terhesség esetén pszichoedukációt, szűréseket, szükség szerint orvosi ellátást nyújt. Magyarországon aggasztó módon csökken a népesség, ilyen körülmények között különösen felértékelődik a minőségi, „pozitív családtervezés”, melynek célja a kívánt terhesség óvása, a koraszülés, és a veleszületett rendellenességek megelőzése. A prekoncepcionális gondozás az egyetlen optimális lehetőség e célok elérésében, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy a prevenció akkor a leghatékonyabb, ha a fogamzás időszaka előtt kezdődik.


A szolgáltatás a tervezett terhesség előtt 3 hónappal kezdődik, és a terhesség 12. hetéig tart.


A speciális konzultációk során részletes pszichiátriai, családi anamnézissel a családtervező párok életviteli szokásai, szocioökonómiai helyzete feltérképeződik, illetve ezen konzultációk segítségével kiszűrhetők a családi halmozódású multifaktoriális betegségek, és az anyai betegségek (epilepszia, depresszió, diabetes, stb), amelyek speciális ellátást igényelnek a perikoncepcionális időszakban. E betegségek genetikai hajlam alapján, környezeti tényezők befolyásolása mellett alakulnak ki, emiatt része az alap családtervezésnek az eufenikai megelőzés, ami azt jelenti, hogy a speciális genetikai hajlammal rendelkező családtervezőket kiszűrjük, pszichoedukációval, illetve személyre szabott megelőzési stratégiák segítségével az ártó, illetve védő környezetei faktorokra hatunk, így befolyásolhatjuk a betegség megjelenését.


Ez a modell depresszió esetén is alkalmazható, amelynek prevenciója 2 generációt érint. Az anyánál a perinatalis depresszió megelőzését teszi lehetővé, a gyermeknél pedig a depresszió valódi primer prevencióját jelentheti, valamint egyéb kora gyermekkori hatások optimalizálásával a gyermek személyiségfejlődését, egészséges lelki fejlődését segítheti elő.


A post partum depresszió az orvosi gyakorlatban kiemelt figyelmet érdemel lehetséges szövődményei miatt. A szülés utáni depresszió az anya önmaga, illetve a baba iránti törődésének csökkenésével, az anya-gyermek közötti kötődés romlásával, akár az újszülött elhanyagolásával járhat. A gyermek verbális fejlődése késhet, IQ-ja átlag 4 ponttal alacsonyabb lehet, pszichomotoros és kognitív fejlődése zavart lehet, gyakori körükben a diszlexia, diszkalkulia és egyéb tanulási zavarok, illetve magatartási problémák kialakulása


Emiatt nagyon fontos a perinatalis depresszió időbeni felismerése, kezelése, de még inkább a megelőzése, melynek leghatékonyabb módja a prekoncepcionális gondozás. A program nemzetközi és hazai szakirodalommal is rendelkezik.


Szakrendelések
genetika, nőgyógyászat, pszichiátria, neurológia, szexuál medicina, pszichoterápia, dietetika, allergia, andrológia, laboratórium, gyermekgyógyászat
Kiegészítő szolgáltatások:
Szoptatási tanácsadás, Szülői szerepre felkészítő kurzus, Szülők leszünk!? csoport, Babamasszázs tanfolyam

Publikációs lista:

Erős E. (2010): A magyar családtervezés története és a jelen gyakorlat. Gyermekgyógyászat 2010; 61. évfolyam, 1. szám. 3-6. old.

Erős E. , Hajós A. (2010): A családtervezés Magyarországon: múlt és jelen. Orvosi Hetilap, 2010, 151. évfolyam, 45. szám 1858-1862. old.

Erős E., Supák D. (2010): Szexuális felvilágosítás: eleget teszünk-e a kamaszokért? Gyermekgyógyászat 2010; 61. évfolyam, 6. szám. 54-57. old.

Erős E., Hajós A. (2010): A depresszió kezelése terhesség alatt. Psychiatria Hungarica, 2010, 25. évfolyam, 6. szám. 478-482. old.

Erős E., Hajós A. (2011): A perinatalis depresszió és szorongás megelőzése perikoncepcionális gondozással. Orvosi Hetilap, 2011, 152. évfolyam, 23. szám. 895-900. old.

Erős E., Hajós A., Kovács R., Supák D. (2012): A pozitív családtervezés gyakorlata az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben-az elmúlt hat év tükrében. Orvosi Hetilap, 
2012, 153. évfolyam, 42. szám. 1667-1673. old.