6. Korai fejlesztés, rehabilitáció

Folyamatban

2010 és 2012 között 2x2 napos akkreditált (31 pont) továbbképzést tartottunk a korai fejlesztésről védőnők, gyermek alapellátást végző orvosok, dietetikusok, gyógytornászok, konduktorok és bölcsődei gondozónők részére. A két alkalommal Budapesten, 2012-ben pedig 2 vidéki helyszínen közel 400 szakember vett részt. A továbbképzés során igyekezetünk a hazai korai fejlesztés prominens képviselői mellett a különböző terápiákat bemutatni. A továbbképzés másik célja az adott régióban a szakmaközi és ágazatközi kapcsolatok, kommunikáció, hatékonyabb együttműködés javítása, a gyermekek időben történő fejlesztésének, rehabilitációjának támogatása volt.


A tréninghez kapcsolódó módszertani DVD-t is készítettünk, melyet nemcsak a résztvevőknek, de egyéb rendezvényeken is terjesztettünk, hogy felhívjuk a figyelmet a korai felismerés, szűrés és fejlesztés jelentőségére, az egyes szakterületek feladataira, az együttműködés jelentőségére.
Az OGYEI 2005 óta működteti a fogyatékkal élő gyermekek szakellátásáról, korai fejlesztéséről és érdekvédelméről szóló Gyermekrehabilitációs adatbázisát http://rehab.ogyei.hu Az adatbázis létrehozásával Intézetünk célja az ellátási formák teljes spektrumát –  egészségügyi, pedagógiai, szociális – felölelő információs bázis létrehozása volt. A diagnosztikus és terápiás ellátásokkal kapcsolatos adatok az intézmények önbevallásán alapulnak és folyamatosan frissítjük, ami az elmúlt évek strukturális átalakításai miatt  összetett feladat.