3. Gyermekbántalmazás megelőzése

Folyamatban

Előzmények:
2004-ben „ A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése, felismerése és kezelése” címmel módszertani levelet adott ki orvosok, védőnők számára. http://www.ogyei.hu/upload/files/gyermekb_modszertani_ajanlas.pdf
Azóta több interdiszciplináris továbbképzést szervezett e témában több szakmai szervezettel együttműködve (Házi Gyermekorvosok Egyesülete, Magyar Védőnők Egyesülete, Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete). Az Országos Bűnmegelőzési Pályázat segítségével 2004. decemberben videó konferenciát rendeztünk 6 helyszínen (Budapest, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nagykanizsa), 600 résztvevő (gyermekorvosok, védőnők, szociális munkások, pedagógusok, gyámhatósági szakemberek) számára.A 2005. évi Országos Bűnmegelőzési Pályázaton ismét nyertünk és ezzel a videó konferencia anyagából oktató DVD-t készítettünk. Az oktató DVD-n az elhangzott előadások mellett megjelentettük a módszertani levelet is. Több továbbképzést szerveztünk a korábbi anyagaink (módszertani levél, oktató DVD) felhasználásával, ahol a helyi szakemberek mindenütt aktívan részt vettek.
2010-13 között
2010-ben új programot indítottunk a megrázott gyermek szindróma megelőzésére. Lefordítottunk és adaptáltunk egy Ausztráliából kapott oktató DVD-t és szóróanyagot „Sose rázd a kisbabádat” címmel. A DVD-t 4000, a szóróanyagot 30 000 példányban sokszorosítottuk.
Konferencia sorozatot kezdtünk 2010 áprilisában orvosok, védőnők, szociális munkások számára. 2013 végéig közel 4000 egészségügyben, szociális szférában dolgozó szakemberhez jutottunk el vele.
2012-ben főként lakossági rendezvényen vettünk részt különböző bűnmegelőzési és gyermekbántalmazás megelőzési programunkkal. Pályázatot nyerünk a Civil szigetre is, ahol a „Sose rázd a kisbabádat” programnak óriási sikere volt. 2013-ban is részt vettünk a Civil Szigeten.
A szakmában átütő sikerű konferenciát szerveztünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen „Lyukak a védőhálón” címmel. Ajánlásainkat a résztvevő szerveknek, döntéshozóknak figyelmükbe ajánlottuk.
20 órás képzést indítottunk a NKE Kriminológiai tanszékével közösen. Ennek a tematikáját összeállítottuk és egy pilot speciál kollégiumot megszerveztünk és lebonyolítottunk.

2011-ben létrehoztuk az első és máig egyetlen átfogó magyar nyelvű weboldalt www.gyermekbantalmazas.hu címmel. Ehhez kapcsolódóan elkészítettük az önkéntes segítők képzésének tematikáját és elindítottuk egy kis létszámú csoport képzését.
Részt vettünk egy a Független Médiaközpont által szervezett „Pandóra szelencéje” elnevezésű programban, mely a gyermekeket érintő szexuális bántalmazást vizsgálta. Az eredmény a http://pandorasbox.rs/hu/wp-content/uploads/2011/11/ajanlasok_vegleges_magyarul.pdf olvasható.

Jelenleg az utolsó fázisoknál tart az új szakmai szempontok alapján kialakítandó GYEMSZI koordinálásával zajló szakmai irányelv-fejlesztés, amelyet az OGYEI szakemberei fejlesztenek.